De dorpen Abbenbroek, Biert, Geervliet, Heenvliet, Oudenhoorn, Simonshaven en Zuidland behoorden tot 2015 tot de gemeente Bernisse. Deze naam verwees naar de watergang tussen het Spui en het Hartelkanaal, die dwars door de gemeente stroomt. Deze vormde tot de vijftiende eeuw een belangrijke verkeersader. Per 1 januari 2015 zijn Bernisse en Spijkenisse samengevoegd tot de gemeente Nissewaard.
Geervliet en Heenvliet
Van oudsher is Geervliet de belangrijkste kern van het gebied. Sinds het midden van de veertiende eeuw vormde het aldaar gelegen Hof van Putten de zetel van de Heren van Putten. In 1381 kreeg Geervliet stadsrechten, waarna onder meer een gracht en een stadsmuur werden aangelegd. Door het verzanden van de Bernisse droogde de welvaart echter op en kon Geervliet het onderhoud van de verdedigingswerken niet langer bekostigen. De Bernissemolen is gebouwd op één van de torens uit de muur. Ook Heenvliet had stadsrechten, verworven in 1469. In de middeleeuwen was het een belangrijke handelsplaats, vanwaaruit vis en landbouwproducten werden verscheept. Uiteindelijk was Heenvliet hetzelfde lot beschoren als Geervliet.
Geschiedenis Abbenbroek, Zuidland en Biert
Abbenbroek was een leen van de Heren van Abbenbroek, die bij het dorpje een kasteeltje hadden gebouwd. Dit werd tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten verwoest en nooit meer herbouwd. Het dorp Zuidland kende, evenals het nabijgelegen Simonshaven, een periode van bloei als handels- en vissersplaats, maar toen de Bernisse onbevaarbaar werd moesten beide plaatsen zich toeleggen op agrarisch werk. Oudenhoorn leefde daar reeds sinds de bedijking in 1355 van. Biert werd het eerst genoemd in een akte uit 1304 en was eveneens gunstig langs de Bernisse gelegen. Het dichtslibben van de levensader betekende voor Biert de doodslag. Sindsdien zijn vrijwel alle huizen, en de kerk, door brand verwoest of afgebroken.
Beschermde kleine kernen
De bedrijvigheid in de gemeente Bernisse, in 1980 gevormd uit bovenstaande kernen plus het buurtschap Biert, is tegenwoordig voornamelijk agrarisch van aard. Om de authenticiteit van de kernen te beschermen, wordt slechts een bescheiden groei van het inwonertal toegestaan.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
1 reacties
leuk dat alles bedorven word door windmolens in geervliet