2. Kies onderwerp, invalshoek en vorm
Volgende stap in de voorbereiding is om je onderwerp af te bakenen: welk onderwerp kies je voor je verhaal? Wat wordt de centrale persoon, plek of streek?
Bepaal een sterke invalshoek
En welke vraagstelling kies je? Welke deelvragen wil je beantwoorden in je verhaal? Kies hiermee een invalshoek en bepaal zo ook wat er buiten je verhaal valt.
Wordt het een pittig perspectief aan de hand van een boute stelling, of vertel je je verhaal aan de hand van een vondst of feit waardoor een andere kijk ontstaat op een bestaand onderwerp? Bedenk hoe je de lezer kunt lokken en zijn aandacht vasthouden.
Kies overtuigende voorbeelden
In de beperking toont zich de meester(es): kies de meest aansprekende voorbeelden uit, want dit geeft je verhaal meer zeggingskracht dan een lange opsomming.
Het maken van keuzes valt alleen niet altijd mee. Ze hebben het niet voor niets over kill your darlings, een onderdeel dat de beste schrijvers of makers de grootste pijn en moeite kan kosten.
Doorgaans geldt: hoe concreter, hoe beter! Algemene verhalen worden interessanter als er specifieke voorbeelden, anekdotes en bronnen worden opgevoerd, die het 'grote verhaal' niet alleen illustreren maar ook kunnen dragen. Een andere uitdrukking die hier past: show don't tell. Niet jij, maar deze losse elementen moeten het verhaal vertellen.
Kies een geschikte vorm
Wordt het een geschreven artikel, zoals een achtergrondverhaal, een interview, betoog, of een mengvorm? Of kies je ervoor om een video te maken, met audio aan de slag te gaan (b.v. podcast), of doe je een (cross-/trans-) multimediale aanpak met een mix van meerdere vormen?
Het kan allemaal, maar bedenk goed op welke manier het verhaal het beste overkomt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de stijl waarin je dit verhaal vertelt. Dit is een kwestie van proberen, leren en perfectioneren.