Zwijndrecht is ontstaan in de vroege middeleeuwen, waarschijnlijk bij een doorwaadbare plek in de Oude Maas. Het was een nederzetting van enig belang, want al in 1006 had het een eigen kerk.
Spoedig profiteerde Zwijndrecht van de nabijheid van Dordrecht, dat tot circa 1450 hét economisch hart van Holland was. In de middeleeuwen werd het leven in Zwijndrecht sterk bepaald door het water. Veel mensen leefden van de visserij op zalm en steur. Maar Zwijndrecht had ook last van het water. Daarom werd het gebied rond Zwijndrecht na de watersnood van 1322 met dijken omringd. Vanaf dat moment overstroomden de landerijen alleen nog incidenteel (zoals tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421).
Zoutketen
Overigens hadden bewoners indirect ook voordeel van de overstromingen. In de loop der eeuwen was de veengrond doordrenkt met zeewater. De Zwijndrechters verbrandden deze zoute ‘turf’ tot as, die ze vervolgens in grote kookketels tot consumptiezout zuiverden. In de achttiende eeuw waren er ruim veertig van zulke zoutfabriekjes (‘zoutketen’).
Land- en tuinbouw
Nadat het land in de veertiende eeuw was ingedijkt, konden de Zwijndrechters zich gaan toeleggen op de landbouw. Vanaf de zeventiende eeuw stond het plaatsje bekend om zijn tuinbouwproducten, die later zelfs naar Engeland en Duitsland werden geëxporteerd. De Zwijndrechtse groenteveiling, gelegen aan het spoor, was een van de grootste van Nederland.
Industrie
In de negentiende eeuw werd Zwijndrecht langzaam maar zeker een echte industriestad. Er waren glas- en zeepfabrieken en scheepswerven. In de twintigste eeuw kreeg Zwijndrecht zelfs chemische industrie. Verder werden en worden in Zwijndrecht veel voedingsmiddelen gemaakt: bier, chocolade, rijst en spijsolie. In 1872 werd Zwijndrecht aangesloten op het spoorwegnet, met een spoorbrug over de Oude Maas.
De bevolking groeide snel, tot 45.000 inwoners in 2005. Dat is inclusief Heerjansdam, dat in 2003 aan de gemeente is toegevoegd. De naam van deze woonkern verwijst naar de dam die hier in de veertiende eeuw is aangelegd.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties