De gemeente Middelharnis (op Goeree-Overflakkee) bestond van 1966 tot en met 2012 uit de kernen Middelharnis, Sommelsdijk, Stad aan ’t Haringvliet en Nieuwe-Tonge. Tegenwoordig maken alle plaatsen deel uit van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee.
Middelharnis was tot het begin van de twintigste eeuw een vissersplaats van betekenis. Rond 1900 hadden zo’n twintig beugsloepen Middelharnis als thuishaven. Er werden lange en verre reizen ondernomen om te vissen op onder andere kabeljauw en schelvis. De vroegere vissershaven is nu een jachthaven. In het begin van de zeventiende eeuwging het goed met Middelharnis, want het dorpsbestuur liet een fraai raadhuis bouwen door de beroemde architect Arent van ’s Gravensande. Middelharnis was een hoge heerlijkheid (zelfstandig rechtsgebied), waarbij ook doodvonnissen werden uitgesproken. Toen in 1909 een tram op Goeree-Overflakkee ging rijden, kwam het centrale station in Middelharnis.
Geschiedenis Sommelsdijk
Sommelsdijk was tot 1805 een Zeeuwse enclave op het Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. De landbouw en handel waren van groot belang. Sommelsdijk had enkele brouwerijen, een zilversmid, een scheepswerf, een handel in vruchtboompjes en al vrij vroeg marktrechten. In 1768 werd een nieuw Doelengebouw opgericht voor de schutterij, er achter lagen de schietbanen. Het dorp heeft veel geleden onder brand. Toch heeft het nu nog een fraaie dorpskern.
Stad aan ’t Haringvliet
Stad aan ’t Haringvliet ligt aan het Haringvliet, maar is zeker geen stad. Het is altijd een dorp gebleven en heeft ook nooit stadsrechten gehad. Het is gesticht in 1527. De haven was vroeger van belang voor de vrachtvaart met name voor het vervoer van landbouwproducten. Aan het eind van de Voorstraat staat, naar goed Flakkees gebruik, de kerk. Op de Molendijk is vanzelfsprekend de korenmolen te vinden.
Geschiedenis Nieuwe-Tonge
In 1461 werd Nieuwe-Tonge gesticht. Nabij Nieuwe-Tonge ligt het buurtschap Battenoord. Hier was de haven van het dorp. Nieuwe-Tonge en met name Battenoord zijn zwaar getroffen door de Watersnoodramp van 1953. In Nieuwe-Tonge zijn enkele bekende Nederlanders geboren, zoals Cornelis Verolme, de scheepsbouwer, en generaal Snijders, de opperbevelhebber van het Nederlandse leger ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
1 reacties
Waarom heet het dan 'stad'?
Beste Gerda, deze naam gaat al een hele tijd terug, in ieder geval tot 1359. In dat jaar wordt een gors genaamd "De Stadt" genoemd op een verkoopakte. Nog veel meer geschiedenis van Stad aan 't Haringvliet lees je op: www.stadinvroegertijden.nl.