Hendrik-Ido-Ambacht is in 1855 ontstaan uit de samenvoeging van de ‘ambachtsheerlijkheden’ Hendrik-Ido-Schildmanskinderen-Ambacht en de Oostendam en Sandelingen-Ambacht. Deze rechtsgebiedjes ontstonden na de watersnood van 1322.
Graaf Willem III van Holland gaf in 1332 land uit aan enkele ambachtsheren op voorwaarde dat zij een deel van de bedijkingskosten van de Zwijndrechtse waard voor hun rekening namen. De landerijen bestonden voor een deel uit vruchtbare akkers en weilanden, maar ook uit minder goede gronden, ’volgerlanden’.
Middeleeuwen
In de middeleeuwen hielden de meeste inwoners van de ambachtsheerlijkheden zich bezig met akkerbouw en veeteelt. De grond was hoofdzakelijk in bezit van welgestelden uit Dordrecht en andere plaatsen. De overstromingen leverden de inwoners indirect voordeel op, want midden zestiende eeuw ontstond er industriële bedrijvigheid: zoutketen en steenbakkerijen langs de Noord. De bevolking verbrandde de met zeewater doordrenkte veengrond tot as, die vervolgens in grote kookketels werden gezuiverd tot zout. Van de rivierklei werden stenen gebakken.
Tuinbouw, vlasbewerking en scheepssloperij
In de achttiende eeuw legde een aantal inwoners zich toe op tuinbouw en vlasbewerking. Grote steden in de nabijheid als Dordrecht en Rotterdam boden goede afzetmogelijkheden. Vlas werd aangevoerd uit Zeeland en in de Oostendamse haven gelost. Er werd een scheepssloperij opgericht die floreerde dankzij de industriële opkomst van Duitsland en Hendrik-Ido-Ambacht een wereldwijde bekendheid opleverde. Na de Tweede Wereldoorlog vonden veel inwoners werk in de industrie in de omgeving en in Rotterdam en omgeving.
Groei
In 1939 kwam er een brug over de Noord naar Alblasserdam, in 1991 gevolgd door een tunnel (A15). De Betuweroute ligt bij Hendrik-Ido-Ambacht grotendeels ondergronds vanwege de in aanleg zijnde nieuwbouwwijk De Volgerlanden. Veel Rotterdammers vestigen zich in deze nieuwe wijk, zodat de bevolking van Hendrik-Ido-Ambacht (24.000 in 2005) de komende jaren waarschijnlijk zal verdubbelen.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
1 reacties
Het is heel interessant om te lezen over het ontstaan van een stad (?)