Piet Gijzenbrug
Trekvaartroute
Kort na de aanleg van de trekvaart werd op het kruispunt van de Leidsevaart en de ’s-Gravendamseweg een herberg gebouwd. Pieter Gijsbertszoon was de eerste eigenaar. De buurtschap die hier ontstond wordt in de volksmond nog altijd ‘Piet Gijs’ genoemd.
Schipper Pieter Gijsbertszoon van der Meij opende in 1668 de herberg Vaartzicht op de hoek van de ‘s-Gravendamseweg en de trekvaart. Na aanleg van de spoorlijn kwam er een halte van de trein bij de Piet Gijzenbrug. Toen werd de naam van de herberg veranderd in Spoor- en Vaartzicht. In 1880 werd de oude herberg vervangen door een nieuw pand: het Stationskoffiehuis Piet Gijzenbrug. Het is een gemeentelijk monument en er is nog altijd een restaurant gevestigd.
Toen in 1842 de spoorlijn van Haarlem werd doorgetrokken naar Leiden, en op dit traject de trein ging rijden, raakte de trekschuit snel uit de mode. De trein stopte bij bijna elk dorp, ook bij de Piet Gijzenbrug. Aan de oostkant van de vaart werd in 1873 het stationsgebouw van de halte Piet Gijzenbrug gebouwd. Vanaf 1923 heette het station Noordwijkerhout, hoewel het op Voorhouts grondgebied stond. In 1964 werd het stationsgebouw gesloopt.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!