Nagelbrug Voorhout
Trekvaartroute
De aanleg van de Haarlemmertrekvaart heeft het landschap bij Voorhout enorm veranderd. De vaart werd in 1657 dwars door de Elsgeesterpolder gegraven. De Dinsdagse Watering werd aangepast en de Knipbrug verdween. Er kwam een nieuwe brug, de Nagelbrug, die de poort van Voorhout vormde.
Direct naast de Nagelbrug stond eeuwenlang de herberg De Bonte Koe. In de uitspanning met stalgebouw konden koetsiers hun paard wisselen. Hier stopte de postkoets en konden reizigers overnachten. In De Bonte Koe was ook het Regthuys van Voorhout. Daar vergaderden schout en schepenen en werd recht gesproken. In 1971 werd de Herenstraat verbreed en werd de herberg gesloopt.
Voorhout was eeuwenlang een klein boerendorp, waar de inwoners leefden van landbouw en veeteelt. De boeren brachten melk, boter en kaas via de Haarlemmertrekvaart naar Leiden. Ook groenten en fruit vonden hun weg naar de stad, totdat eind 19de eeuw de bloembollenteelt opkwam. Bij de Nagelbrug was de aanlegplaats van de Voorhoutse veerschippers. Daar stond ook een oude boerderij met een waagschuur ernaast, waar vee en goederen werden gewogen. De boerderij is in 2016 gesloopt bij de aanleg van de rotonde, die op de plaats van de Nagelbrug is gekomen.
Langs de zuidoever van de Haarlemmertrekvaart is rond 1665 de buitenplaats Schoonoord gebouwd, als zomerverblijf voor rijke Leidse families. De tuin was aangelegd in Engelse landschapsstijl, met een slingerende vijver, een koetshuis en een oranjerie. In 1845 kwam het landgoed Schoonoord in handen van de rooms-katholieke kerk. Die liet aan de overkant van de Elsgeesterweg het seminarie Klein Hageveld en de Bisschoppelijke Nijverheidsschool bouwen. Na afbraak van Schoonoord is de tuin ervan uitgegroeid tot Park Overbosch.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!