Katholiek weeshuis in Delft
Wandelroute langs Delftse weeshuizen
Deze plek maakt onderdeel uit van de wandeling langs Delftse weeshuisen. Klik hier om terug te gaan naar de routepagina.
En de katholieken? Die mogen van het protestantse stadsbestuur eeuwenlang geen eigen instellingen oprichten. Katholieke weeskinderen mogen wel naar het nieuwe weeshuis, maar daar worden zij protestants opgevoed. Dus kiezen de meeste katholieken ervoor weeskinderen in eigen kring te besteden.
Pas in 1749 krijgen zij toestemming voor een eigen weeshuis. Dat stichten zij hier, in de zogenaamde Papenhoek: de wijk waar alleen katholieken woonden. Het weeshuis huurde eerst een pand op de oosthoek van de Molenpoort, tot zij in 1756 aan de overkant een huis kunnen kopen. Vermoedelijk het huidige Burgwal 43. In een mum van tijd wonen daar bijna 80 weeskinderen. Al in 1769 verhuist het katholiek weeshuis naar de Oude Langendijk 36, het geboortehuis van Hugo de Groot – intussen gesloopt.
Het voormalige katholieke weeshuis wordt verkocht aan de stad en bij de leenbank getrokken. De beide panden worden in 1769 voor het oog samengevoegd achter één nieuwe gevel. Zie de steen boven de ingang links.
Loop terug de Burgwal af, met de Maria van Jessekerk aan je rechterhand. Sla links af en volg de Brabantse Turfmarkt (steeds rechtdoor). Ga ter hoogte van de Pontenbrug rechtsaf door de Gasthuissteeg. Ga aan het eind linksaf de Koornmarkt op, rechtsaf de brug over. Loop de Breestraat uit tot de Oude Delft, over de brug rechtsaf.
Klik hier om terug te gaan naar de routepagina.
Het pand is niet publiek toegankelijk.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!