De Fundatie van Renswoude: Oude Delft 95 in Delft
Wandelroute langs Delftse weeshuizen
Wandelroute langs Delftse weeshuizen
Deze plek maakt onderdeel uit van de wandeling langs Delftse weeshuisen. Klik hier om terug te gaan naar de routepagina.
De Fundatie van Renswoude bloeit in de eerste halve eeuw van zijn bestaan. Zozeer dat de regenten in 1802 besluiten te verhuizen naar een groter pand met tuin: Oude Delft 95.
Het is in 1720 gebouwd voor Willem Hooft, die er twee brouwerijen en een woonhuis voor laat slopen. Daarna woont hier onder andere Diederik Durven, gerepatrieerd gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.
De verhuizing wordt een kostbare mislukking. Nederland wordt ingelijfd door Frankrijk en op staatsleningen wordt nog maar een derde van de rente betaald. De Fundatie komt in de financiële problemen. De regenten sturen leerlingen terug naar het Weeshuis of brengen ze onder bij de zusterinstelling in Den Haag. Ze verkopen het huis aan de gemeente en de Fundatie valt stil tot 1826. Dan betrekken de regenten een huurhuis op Oude Delft 51 en in 1843 lukt het om het oude Fundatiehuis op nummer 49 terug te kopen. Het achterhuis is intussen gesloopt. Voordeel: er is een tuin. Nadeel: het aantal leerlingen is beperkt.
En wat gebeurt er met dit pand aan de Oude Delft 95? Hier wordt in 1842 de Koninklijke Akademie gevestigd, een ingenieursopleiding. Deze wordt in 1863 de Polytechnische School, in 1905 de Technische Hogeschool en in 1986 de Technische Universiteit Delft.
Lange variant (4 km): Ga rechtsaf de brug over, loop door de Peperstraat, aan het eind linksaf de Wijnhaven op, die gaat over in de Hippolytusbuurt en de Voorstraat. Je passeert de Oude Kerk aan je linkerkant. Ga rechtsaf de witte gietijzeren Visbrug over, loop door de Visstraat, ga aan het eind de brug over en volg linksaf de Verwersdijk, aan het eind rechtsaf de Kantoorgracht op.
Korte variant (2 km): volg de Oude Delft verder tot nummer 137
Klik hier om terug te gaan naar de routepagina.
Het pand is niet publiek toegankelijk.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!