Buitenplaats Zwanenburg Haarlem
Trekvaartroute
De buitenplaats Zwanenburg is rond 1760 gebouwd als een houten theekoepel aan de oever van de Leidsevaart in Haarlem. In de loop der tijd is het houten gebouw vervangen door een stenen buitenverblijf en is Zwanenburg uitgebouwd tot buitenplaats.
Vanaf de 17de eeuw trokken stadsbewoners tijdens de zomermaanden naar buiten om te genieten van het buitenleven. Een tuinkoepel was een geliefde plek om uit te kijken over het water en familie en vrienden te ontvangen. Je kon er schuitje varen en thee drinken. In de loop van de 19de eeuw kwamen steeds meer buitenplaatsen in verval.
In 1868 kocht de Haarlemse kweker Cornelis Gerrit van Tubergen de buitenplaats Zwanenburg. Hij vestigde er een kwekerij en liet de siertuin omploegen tot teeltgrond. Het koetshuis en de paardenstallen werden verbouwd tot bollenschuur en kantoor. In 1904 kocht Van Tubergen ook de naastgelegen buitenplaats Vaartzicht en vergrootte daarmee zijn bedrijf. Hij teelde niet alleen bloembollen maar veredelde ook veel nieuwe soorten tulpen en hyacinten.
Nadat kwekerij Van Tubergen rond 1980 naar Heemstede verhuisde, zijn de kwekerijgebouwen gesloopt. De buitenplaatsen Zwanenburg en Vaartzicht zijn naar de oorspronkelijke staat gerestaureerd en worden weer bewoond. De nieuwe woonwijk is zorgvuldig om de beide buitenplaatsen heen gebouwd. Zo geven Zwanenburg en Vaartzicht nog altijd een beeld van het buitenleven langs de trekvaart.
De buitenplaats Zwanenburg is niet toegankelijk voor bezoekers.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!