Buitenplaats Rosenburg in Den Haag
Haagse buitenplaats
Rosenburg aan de Oude Haagweg te Loosduinen is waarschijnlijk als boerderij met herenkamer begonnen.
Op de kaart van het hoogheemraadschap Delfland uit 1712 is op de plaats van het latere buiten een boerderij te zien, met een hooiberg en een schuur. Dit complex werd na 1721 door de familie Hooft uitgebouwd tot buitenplaats.
Het herenhuis dat toen verrees vormt de kern van het huidige hoofdgebouw, dat zijn neoclassicistische uiterlijk tussen 1821 en 1839 heeft gekregen. Toen werden onder meer de karakteristieke loggia’s aangebouwd. Rosenburg besloeg in de negentiende eeuw zo’n veertig hectare, waarvan slechts twee hectare door het park werd ingenomen. De rest had een nutsbestemming: bos, akkerland, weide et cetera. Dergelijke verhoudingen geven aan hoe belangrijk het agrarische aspect van veel buitenplaatsen was.
Het park had aanvankelijk een formele aanleg. Tegelijk met de verbouwing van het huis werd het park tot landschappelijke aanleg omgevormd. Ook de nog bestaande slingervijver ontstond toen. Veel van de aanleg is na de inrichting van het geneeskundig gesticht voor Krankzinnigen (sinds 1927 Stichting Rosenburg) in 1898 verloren gegaan. In de loop der tijd raakte het terrein steeds verder bebouwd. Het herenhuis werd in 1995 grondig gerestaureerd.
Het gebouw is niet te bezichtigen. Het groen is vrij toegankelijk.
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!