Archeologische vondst: vijzel
— 1 reacties
Tussen Oosteinde en de Bovendijk in Wateringse Veld is een zandstenen vijzel gevonden.
Vermoedelijk heeft de vijzel in de omgeving het stamhuis van de ambachtsheren van Wateringen gestaan. Deze zandstenen vijzel werd samen met een stamper gebruikt voor het fijnmaken van kruiden en dergelijke. Hij komt uit de omgeving van de stenen kamer Huis ten Hoeke in het Wateringse Veld.
De zandstenen vijzel bevindt zich nu in het gebouw “De Tempel” aan de Prins Hendriklaan 39 in Den Haag en is te bezichtigen voor het publiek tijdens open dagen, zoals Open Monumentendag en het Designfestival.
Vindplaats: Wateringse Veld, Den Haag
Tijd: Late Middeleeuwen
Materiaal: Zandsteen
Huidige locatie: Archeologisch depot gemeente Den Haag
Vindplaats
Wateringseveld 2548 Den Haag
1 reacties
Gelijkaardige (romaanse ?) vijzels van het Poilvache-type zijn op tientallen plaatsen in Nederland, België en Frankrijk gevonden en werden via rivieren (de Maas ?) en de zee tot in Ribe (DK) en Tallinn (Estland) geëxporteerd. Een terminus post quem werd vastgesteld op 1296 volgens dendrologische analyse van het hout van een gezonken schip in de haven van Tallinn. De specialist van middeleeuwse vijzels (het is zijn beroep) is : Geert Verbrugghe e-mail : geert.verbrugghe@inrap.fr Responsable d'opération Inrap Grand-Est Centre archéologique Châlons-en-Champagne 38, rue des Dats - 51520 Saint-Martin-sur-le-Pré Port. : 0033 6 79 86 37 09 www.inrap.fr