Van Nellefabriek Rotterdam
Van tabak naar cultuur
De Van Nelle Fabriek, de eerste daglichtfabriek van Europa, was de modernste fabriek van Nederland. Toonbeeld van het functionalisme. Geen bakstenen, maar beton. Geen draagmuren, maar kolommen. Een gevel van staal en glas. Een zee aan daglicht op de werkvloer.
Duivenvoorde is in de dertiende eeuw gebouwd als een grote vierkante woontoren, die in de zeventiende en achttiende eeuw verbouwd is tot het huidige buitenhuis met landschapspark. Het huis is al die eeuwen in bezit gebleven van de familie Van Wassenaer van Duivenvoorde.
Ook in aandacht voor het welzijn van de arbeiders liep de Van Nelle Fabriek voorop. Er waren sportvelden ter ontspanning, een fabriekstuin voor de middagpauze en modern sanitair voor de hygiëne. Van eens per week thuis wassen in een teil naar dagelijks douchen op het werk: ongekend luxe.
In 1932 bezoekt een van de grootste architecten van de twintigste eeuw, de Zwitser Le Corbusier de Van Nelle Fabriek. Hij is laaiend enthousiast: “U heeft in Rotterdam een schitterend bewijs van het leven dat komt! Van een puurheid, zo onvoorwaardelijk zuiver!”.
Over de Tearoom met uitzicht over de gebombardeerde stad waar de wederopbouw van Rotterdam werd uitgedacht. De scheve luchtbruggen tussen fabriek en magazijn die eigenlijk recht bedoeld waren. De streng gescheiden trappenhuizen voor vrouwelijk en mannelijk personeel. De geheime gang voor de keurmeester. De Van Nelle Fabriek leest als een spannend boek.
De Van Nelle Fabriek is nog steeds de modernste fabriek van Nederland. In 2002 gerenoveerd, in 2014 beloond als Werelderfgoed. Duurzaam tot in detail: grijs water, groene stroom, afvalscheiding, LED-verlichting. Goed voor het A-label voor duurzaam monumentenbeheer en de prestigieuze Green Key Gold, of zoals wij hem noemen: De Milieu Oscar!
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!