Landgoed Leeuwenhorst in Noordwijkerhout
Trekvaartroute
Op een oud kloosterterrein verschenen verschillende buitenplaatsen: Oud Leeuwenhorst, Nieuw Leeuwenhorst, Dijkenburg en Klein Leeuwenhorst. Lees meer.
In 1261 werd een Cisterciënzer klooster gesticht op een hoge zandrug (horst) aan de Leeweg. Dit klooster voor adellijke vrouwen heette de Abdij van Leeuwenhorst. Binnen de kloostermuren stond een kerk en er waren boomgaarden, een kruidentuin en een slachthuis. Het klooster was bereikbaar vanaf de Leeweg én via de Leidsevaart. Tijdens het Beleg van Leiden door de Spanjaarden vluchtten de nonnen. In 1573 werd het klooster door Geuzen uit Leiden vernietigd, om te voorkomen dat het in handen van de Spanjaarden zou vallen.
In de 16de eeuw verviel het kloosterterrein aan de Ridderschap, die de restanten van de abdij liet verbouwen tot de buitenplaats Oud Leeuwenhorst. Hier woonde de raadspensionaris Caspar Fagel, die exotische planten kweekte in zijn botanische tuin met verwarmde kassen. Het vierkante eiland uit de tuinaanleg van Fagel is nog altijd in het landschap bij de trekvaart te herkennen aan de rietkraag. Ook de Fagelsloot is naar hem genoemd.
Ten westen van de Gooweg liet Graaf Van Limburg Stirum in 1880 Huize Leeuwenhorst bouwen. Een imposant landhuis in neogotische stijl, met een oprijlaan vanaf de Gooweg. In 1943 moest dit landhuis in opdracht van de Duitse bezetters worden afgebroken omdat er een tankgracht voor de Atlantikwall dwars doorheen werd gegraven. Deze tankgracht is na de oorlog omgevormd tot een vogelvijver. Alleen het koetshuis is blijven staan.
Aan het Westeinde ontstond in de 17de eeuw de buitenplaats Dijkenburg. De tuinen en bossen liepen door tot aan de Gooweg. Daar is een kunstmatige uitkijkheuvel opgeworpen, waarop vroeger een koepeltje stond. Rond 1800 werd de tuin omgevormd tot een park in Engelse landschapsstijl. De vijver werd vergroot en weerspiegelt nog steeds het witte landhuis. De overtuin van Dijkenburg is nu onderdeel van het landgoed Nieuw Leeuwenhorst van het Zuid-Hollands landschap.
In 1858 werd het landhuis Klein Leeuwenhorst gebouwd als burgemeesterswoning voor Willem Hoog. De gronden lopen van de Gooweg tot aan de Leidsevaart. Na de Tweede Wereldoorlog is het terrein van Oud Leeuwenhorst toegevoegd aan Klein Leeuwenhorst. Dit landgoed omvat woonhuizen, boerderijen, weiland, bollenland en bossen.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!