De vrijheid laten zien kan alleen als de oorlogstijd en -gebeurtenissen in beeld worden gebracht. De oorlog waarvan we in 1945 bevrijd zijn. Die oorlog wordt op de expositie in Museum De Koperen Knop in beeld gebracht met sfeerbeelden en diorama’s. Door opstellingen en informatieve teksten. Met verhalen over Joden, verzetshelden en onderduikers
Over de tentoonstelling
In Museum De Koperen Kniop worden talrijke voorwerpen en thema’s getoond, waardoor duidelijk wordt dat er toen aan van alles gebrek was, dat er van alle kanten gevaar dreigde, dat er continu levens op het spel stonden. Ook over neergestorte vliegtuigen, over bombardementen, over de Merwedegijzelaars, over de april-mei stakingen in de streek, die mensen het leven kostten. Over mensen die werden afgevoerd naar elders, om er tewerkgesteld te worden of erger, om er te worden vermoord.
De expositie wordt ingericht door enthousiaste mensen uit de regio, die de herinnering aan de oorlog in ere willen houden. Zij maken daarvoor gebruik maken van een diversiteit aan soms heel unieke materialen. U vindt er herinneringen aan de voedselvoorziening, surrogaat, kleding die is gemaakt van oude kleding van anderen, bevrijdingsrokken en meer. Een expositie die juist nu duidelijk moet maken hoe belangrijk het is om in een vrij land te mogen leven.
Merwedegijzelaars
Op een wraakactie na een brute moord volgt op 16 mei 1944 volgt een razzia en wordt een groot aantal jongemannen (van 18 tot 25 jaar) opgepakt in Hardinxveld, Sliedrecht, Giessendam en Werkendam. Ze worden afgevoerd naar Kamp Amersfoort.Een deel wordt weer vrij gelaten. Maar zo’n 600 gaan op transport naar Duitsland om te werk gesteld te worden. 28 van hen laten hierbij het leven.
April-mei stakingen
Op 29 april 1943 maken de Duitsers bekend dat alle voormalige Nederlandse militairen zich vrijwillig moeten melden voor tewerkstelling in Duitsland. In Hengelo begint een staking bij de Stork-fabriek en breidt zich snel uit naar andere delen van het land, waaronder ook de Alblasserwaard.
In Hardinxveld leggen werknemers van scheepswerf De Merwede (400 mensen), scheepswerf De Hoop (65 mensen) en machinefabriek Holland (110 mensen) het werk neer. Gemeenteambtenaren sluiten zich aan bij de staking, en de bussen rijden niet meer.
Vier medewerkers van De Merwede worden opgepakt, naar Rotterdam afgevoerd en daar nog diezelfde avond gefusilleerd. Nog eens 19 mannen worden naar kamp Vught gebracht.
Praktische informatie
Ga naar de website van Museum De Koperen Knop voor meer informatie over de tentoonstelling en voor openingstijden en tarieven.
Heb je een tip voor een leuke of leerzame activiteit?
Je suggesties zijn welkom en helpen ons een mooi en gevarieerd aanbod van activiteiten te tonen. Dank voor je bijdrage!
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!