Het Rijksmuseum van Oudheden brengt de mooiste kralen uit zijn collectie bijeen in de tentoonstelling ‘5000 jaar kralen’. Kom genieten van honderden kleurrijke snoeren, die een beeld geven van het gebruik en de symboliek van kralen door de eeuwen heen. De meeste kralen zijn in Nederland opgegraven, maar ze komen uit de hele wereld en zijn gemaakt van allerlei materialen, van hout tot goud.
Wie droeg wat, wanneer en waarom?
‘5000 jaar kralen’ presenteert kralen als mode en cultuur: wie droeg wat, wanneer en waarom? De tentoonstelling toont kralen van de prehistorie tot en met de 17de eeuw. Daaronder zijn exemplaren uit hunebedden van 5000 jaar oud, snoeren vol barnsteen uit de IJzertijd, Romeinse meloenkralen, Merovingische grafgiften, middeleeuwse gebedskralen en afval van de grootschalige Amsterdamse
kralenindustrie van rond 1600. Er is een hoofdrol voor de Vroege Middeleeuwen, met lange snoeren vol kralen van glas en edelstenen. Veel van deze kralen waren geïmporteerd uit het Midden-Oosten, het Middellandse Zeegebied of Scandinavië.
Gebruikt om levensfasen, familiebanden en sociale status aan te duiden
Lang is gezegd dat kralen niet te dateren zijn, maar door nieuwe opgraaftechnieken en materiaal-technische
analyses is steeds vaker bekend waar kralen vandaan komen en hoe oud ze zijn. Uit onderzoek blijkt dat ze
werden gebruikt om levensfasen, familiebanden en sociale status aan te duiden. Omdat kralen zowel verplaatsbaar als kostbaar zijn, waren ze in alle tijden zowel reizigers als souvenirs. Kralen weerspiegelen de wereld.
Krijg alvast digitaal een rondleiding door de tentoonstelling door conservator Annemarieke Willemsen.
De tentoonstelling is te zien tot en met 7 mei 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden. Meer informatie vind je op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.
Heb je een tip voor een leuke of interessante activiteit?
Je suggesties zijn welkom en helpen ons een mooi en gevarieerd aanbod van activiteiten te tonen. Dank voor je bijdrage!
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!