Het gebied rondom Rijswijk is tussen de achtste en de twaalfde eeuw ontgonnen. In deze tijd ontstond ook het dorp. Daarvoor bestond de streek grotendeels uit moeras, veengebied en bossen. Toch is uit onderzoek gebleken dat het gebied al duizenden jaren geleden bewoond is geweest en dat er in de Romeinse tijd een nederzetting was.
Over de ontwikkeling van Rijswijk in de eerste eeuwen van haar bestaan is helaas weinig bekend. De bewoners leefden van de veeteelt en handelden in melkproducten. Zij hadden rond 1200 een kerkje gebouwd ter ere van de heilige Bonifatius.
Kastelen en buitenplaatsen
Rond 1500 telde Rijswijk ongeveer 500 inwoners en maar liefst vier kastelen: Steenvoorde, Te Werve, Den Burch en te Blotinghe. In de zeventiende en achttiende eeuw ontwikkelde Rijswijk zich als een belangrijke buitenplaats voor de adel, regenten en rijke kooplieden uit Den Haag. In deze periode verrezen er meer dan dertig buitenplaatsen. De meeste van deze imposante gebouwen beschikten tevens over een aantal boerderijen, waar landbouwproducten werden verbouwd.
Stadhouder Maurits van Oranje
In de zeventiende eeuw lieten ook de Oranjes hun oog op Rijswijk vallen. Zo liet stadhouder prins Maurits er een uitgebreid stallencomplex bouwen en gaf stadhouder Frederik Hendrik opdracht om een paleis te bouwen, Huis ter Nieuburg. Hier kwam in 1697 zelfs een einde aan de Negenjarige Oorlog met de Vrede van Rijswijk. In de achttiende eeuw werd het paleis afgebroken en kwam er een gedenknaald.
Een twintigste-eeuwse stad
Ondanks de vele buitenverblijven bleef Rijswijk een klein, agrarisch dorp. Dit veranderde aan het begin van de twintigste eeuw, toen de gemeente besloot om Rijswijk uit te breiden. In de jaren twintig en dertig verrezen er talloze nieuwe wijken, zoals Leeuwendaal. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Rijswijk zelfs zo hard dat het zijn plattelandskarakter verloor. Inmiddels telt Rijswijk bijna 50.000 inwoners.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties