Lisse is ontstaan in de vroege middeleeuwen op de meest oostelijke strandwal (duinenrij). Het was aanvankelijk een kleine nederzetting van weinig belang. In de tiende eeuw werd over vijf hoeven gesproken. Omstreeks 1250 kreeg Lisse een eigen kapel. In de middeleeuwen leefden veel mensen in Lisse van het turfsteken, de jacht op konijnen, het houden van koeien en het telen van graan. Door het turfsteken tot onder de waterspiegel ontstond het Haarlemmermeer, dat door stormen en golfslag steeds groter werd. Hier vond een aantal inwoners een bestaan in de visserij. Met de drooglegging van het Haarlemmermeer (1848-1852) was deze bron van inkomsten voorbij. De aanleg van de trekvaart tussen Haarlem en Leiden in het midden van de zeventiende eeuw echter bracht Lisse echter andere bronnen van welvaart. Geleidelijk ontwikkelde zich ook de nijverheid. Er ontstonden leerlooierijen en vlasserijen.
Buitenplaatsen
In de zeventiende en achttiende eeuw lieten rijke kooplieden verschillende buitenplaatsen aanleggen, waarvan alleen de Keukenhof bewaard bleef. Halverwege de negentiende eeuw werd langs de trekvaart de spoorweg Haarlem-Leiden aangelegd. Lisse kreeg in 1905 eindelijk een station, dat kort na de Tweede Wereldoorlog alweer uit de dienstregeling werd geschrapt.
Bollenstreek
Het belangrijkst voor Lisse werd de bloembollenteelt. Eind negentiende eeuw had zich het centrum van de bloembollenhandel van Haarlem naar Hillegom en Lisse verplaatst. Voor de verkoop kwam een grote bloembollenveiling tot stand. Nabij kasteel Keukenhof werd in 1949 een bloementuin aangelegd, waarvan de bloemententoonstelling grote nationale en internationale bekendheid geniet. De Keukenhof maakte Lisse tot hart van de Bollenstreek. De bevolking groeide snel, tot 22.000 inwoners anno nu.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties