Zuid-Holland wordt doorsneden door enkele grote rivieren. Sinds mensenheugenis voeren ze smelt- en regenwater uit Midden-Europa naar de Noordzee. Overstromingen zorgden soms voor grote overlast, maar de rivieren boden ook mogelijkheden voor contacten op grotere afstand.
Prehistorie
Al in de periode voor het begin van de jaartelling werd daarvan dankbaar gebruikgemaakt, bijvoorbeeld bij de import van vuursteen. Tot diep in de middeleeuwen ging het transport van zware goederen volledig over het water; landwegen waren er niet of nauwelijks. Uiteraard was de ligging aan de Noordzee om diezelfde reden gunstig. Zo zijn bij het Zuid-Hollandse Voorhout achttien bronzen bijlen aangetroffen die in Wales zijn gemaakt en die ergens rond 1500 v.Chr. door een handelaar over zee moeten zijn vervoerd.
Romeinen
Rond het begin van onze jaartelling bezetten de Romeinen Zuid-Holland. Het stroomgebied van de Rijn vormde de rijksgrens (limes). Langs Rijn en Maas legden de Romeinen militaire wegen aan, maar het vervoer van zware (bouw)materialen (hout, steen) ging over de rivieren zelf. Om verzekerd te zijn van transport langs hun noordgrens groeven de Romeinen zelfs een kanaal tussen de twee voornaamste rivieren van dat moment, de Oude Rijn, die bij het huidige Katwijk in zee stroomde, en de Helinium, in het mondingsgebied van de Oude Maas.
Friezen en Franken
Tussen de derde en de zesde eeuw verbrokkelde de Romeinse macht in Noordwest-Europa en konden inheemse families aan de macht komen. Onder Friese, en later Frankische, heerschappij ontwikkelde Dorestad (Wijk bij Duurstede) zich tot het belangrijkste handelscentrum van de regio. Witla, gelegen bij het huidige Heenvliet aan de Maasmonding, functioneerde als een tussenstation voor kooplieden of handelaren op weg naar of afkomstig van Dorestad of verder gelegen steden.
Noormannen
De verwoesting van Dorestad en Witla in 836 door invallende Noormannen zorgde ervoor dat het zwaartepunt van de handel dieper landinwaarts kwam te liggen (bij Tiel). Pas toen de dreiging van de Noormannen tegen de tiende eeuw ophield, kon de handel zich herstellen.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties