Al sinds de jaren ’20 van de vorige eeuw wordt er gekampeerd op Recreatieoord Hoek van Holland en dat maakt het één van de oudste kampeerterreinen van ons land. Mario Bruijns schreef een boek over dit kampeerterrein, De houten kampeerstad van Rotterdam aan Zee. De geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland. Deel 1 verscheen in 2013, deel 2 is in de maak.
Het begin
In 1921 kregen de eerste kampeerders een vergunning om hun tent op te zetten in de duinen bij Hoek van Holland. Er was veel belangstelling en een paar jaar later opende de gemeente een kampeerterrein met eenvoudige faciliteiten. De kampeerders waren voornamelijk arbeiders en hun gezinnen uit Rotterdam. Veel van hen kwamen op de fiets naar Hoek van Holland en de tenten waarin ze verbleven maakten ze gedeeltelijk zelf. Voor 75 cent konden ze een dag op het terrein staan en voor 2 gulden een hele week (tarieven anno 1925).
Volle tenten
Het verblijf aan het strand beviel de Rotterdammers wel. In 1924 stonden er op sommige dagen wel honderd tenten tegelijk, terwijl in augustus 1925 zelfs 350 kampeertenten een plaatsje kregen. De tenten waren wel wat voller dan we tegenwoordig gewend zijn, met tussen de 6 en 13 (!) personen per tent. Kwamen de kampeerders aanvankelijk voor een kort verblijf, al snel verbleven veel families het hele seizoen in Hoek van Holland.
“In veel gevallen vertrok moeder al op zaterdagochtend vooruit naar de Hoek om het huishouden in orde te maken. […] Hun fietsen puilden uit met tenten, stokken, huishoudelijke voorwerpen, voedsel, kookgerei en wollen dekens. Tassen aan het stuur en koffers op de bagagedrager; de rijwielen kraakten onder de lading. En natuurlijk moest er nog een plaatsje overblijven voor de kinderen, achterop of in het stuurzitje.”(Uit: Mario Bruijns, De houten kampeerstad van Rotterdam aan Zee. De geschiedenis van Recreatieoord Hoek van Holland (2013)
Van tent naar huisje
De tenten werden geleidelijk ingewisseld voor houten huisjes, zelf getimmerd uiteraard. De huisjes – met namen als Groot Genoeg, Vaders liefste plekje, Sunny Home of Zomerweelde - werden aan het eind van elk seizoen afgebroken, om diefstal en schade door najaarsstormen te voorkomen. Het kampeerterrein breidde snel uit en ook de faciliteiten namen toe. Er kwam een ‘winkelstraat’ op het terrein, met vestigingen van lokale winkeliers. Kranten, brood, boter, kaas en eieren, groente, vis, maar ook speelgoed was er te koop. Er was een politiepost, waar je ook kon bellen, en er werden activiteiten georganiseerd waar massaal aan werd deelgenomen.
De in 1926 opgerichte Vereeniging van Kampeerders Rotterdam aan Zee (R.A.Z.), die overigens nog steeds bestaat, organiseerde tal van activiteiten, zoals boot- en wandeltochten. Aan wandeltochten naar het Staelduinse Bos of ’s-Gravenzande deden vaak wel honderden deelnemers mee.
Met dank aan Mario Bruijns. Zijn boek is uitgegeven door Uitgeverij Donker. Aan deel 2 wordt gewerkt. Tip: bekijk ook de Facebookpagina.
Meer zien van recreatieoord Hoek van Holland?
Bekijk deze nostalgische ansichtkaarten en waan je in de vakantie van vroeger.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
6 reacties
Deel 2 van het boek geschreven door Mario Bruijns is reeds uitgegeven maar helaas niet zo eenvoudig meer verkrijgbaar. Aanvullend op deze mogelijk iets verouderde tekst. Jammer we zijn nog op zoek naar een exemplaar of wordt er al gewerkt aan boek nummer 3 misschien? Zou leuk zijn er is veel te vertellen over het Recreatieoord.
Recreatieoord Hoek van Holland met zijn ‘Oude’ en ‘Nieuwe Kamp’ zijn in 2023 maar liefst 100 jaar oud. Cultureel en historisch gezien een uniek stukje Rotterdam aan zee..
Zag dat Recreatieoord Hoek van Holland met zijn kenmerkende zomerhuisjes ook is opgenomen in het laatste magazine van Museum Rotterdam, Stichting Wijkcollectie Rotterdam en Echt Rotterdams Erfgoed.
Feest! Recreatieoord Hoek van Holland bestaat dit jaar 100 jaar.
In het Sint Jozef sanatorium voor t.b.c. kinderen, kwamen veel Rotterdamse kinderen, waarvan hun ouders en familie deze kinderen wilden bezoeken. De enige mogelijkheid was, om op het stuk grond , zo dicht mogelijk bij het sanatorium te gaan staan.
Na een periode met vele lucratieve activiteiten hebben de recreanten een bijzondere overwinning binnengehaald. Onder de nieuwe naam ‘ONS Recreatieoord Hoek van Holland’ gaat het zomerse oord hopelijk nog eeuwen mee. Proost op een mooie zomer en natuurlijk ook op het behaalde succes. Dank aan alle recreanten die hebben geholpen! Jullie zijn fantastisch.