Gouda is ontstaan in de elfde eeuw bij de monding van de Gouwe in de Hollandse IJssel. De nederzetting werd snel van grote betekenis.
De monding van de Gouwe werd uitgebreid tot haven. De stad profiteerde vooral van de drukke binnenvaart tussen Vlaanderen en Holland. In 1272 kreeg Gouda stadsrechten van graaf Floris V van Holland. In de middeleeuwen ontwikkelde Gouda zich tot een belangrijk handels- en nijverheidscentrum. In de veertiende en vijftiende eeuw werd de stad geteisterd door grote stadsbranden. Veel inwoners werkten in de verschillende bierbrouwerijen die de stad rijk was. Bovendien bestond er een aanzienlijke lakennijverheid en werden pijpen en plateel geproduceerd. Goudse lakens, Goudse pijpen en Gouds aardewerk werden ook geëxporteerd en genoten grote nationale en internationale bekendheid. Gouda werd de vijfde stad van Holland.
Goudse kaas
De stad vervulde ook een belangrijke regiofunctie. De kaas uit het uitgestrekte veenweidegebied rond Gouda werd eeuwenlang in de Goudse waag gewogen en op de markt gebracht. Deze kaas was als ‘Gouda volvet’ een begrip. Daarnaast bezat de stad tot 1977 de grootste varkens- en biggenmarkt van Nederland.
Siroopwafels en industrie
Midden negentiende eeuw kreeg de stad een spoorwegverbinding met Utrecht. In de negentiende en twintigste eeuw verdienden veel inwoners hun brood in de fabricage van kaarsen en siroopwafels. Gouda werd een echte industriestad, later in de twintigste eeuw kwamen daar distributie en informatietechnologie bij. Met twee spoorwegstations aan de drukke spoorlijn Den-Haag, Rotterdam en Utrecht, een lightrailverbinding met Alphen aan den Rijn en rijksweg A12 heeft Gouda uitstekende verbindingen over land. Veel toeristen bezoeken de stad met haar vele oude gebouwen en monumenten. In de twintigste eeuw is de bevolking gegroeid van 22.000 inwoners aan het begin van de eeuw tot ruim 71.000 in 2005.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
6 reacties
het was goede info maar beetje kort ik wou dit namelijk gebruiken voor school alleen is het te kort daarvoor
Hoi Juju, voor meer informatie kun je misschien eens kijken op de website van Museum Gouda of het Streekarchief Midden Holland.
De informatie is helaas niet meer up to date. Niet te vergeten dat Gouda in de Middeleeuwen de grootste producent van heel Europa was. Negentig procent werd geëxporteerd. Ongeveer 40/50 miljoen liter per jaar. Bevolkingsgroei tot 2005 is 17 jaar geleden en dit gegeven is erg oud. Updaten graag.
Een interessante digitale publicatie van de Historische Vereniging die Goude: https://www.diegoude.nl/publicaties/boeken-en-boekenmarkten/duizend-jaar-gouda-2/
Ik weet dat de 1e vermelding van Gouda uit 1139 stamt maar niet de precieze datum. Overigens is het de enige stad in heel Nederland die een Latijnse naam heeft.
hoi ik houd ook mijn spreekbeurt over Gouda! ik hoop een mooi cijfer te krijgen zoals een 10