Den Haag kent een lange geschiedenis. Al in 1242 wordt in een bron voor het eerst melding gemaakt van 'Die Haghe', als de verblijfplaats van de Hollandse graven.
In 1248 begon graaf Willem II met de bouw van een kasteel in Den Haag, dat door zijn zoon Floris V werd voltooid met onder meer de Ridderzaal. Sinds 1358 was Den Haag voor de vorsten de belangrijkste verblijfplaats in Holland en als zodanig kwamen hier alle bestuursinstellingen te zitten. Door de status als bestuurscentrum groeide de bevolking van ’s-Gravenhage gestaag en kreeg zij meerdere ‘stedelijke’ rechten. Al in de late middeleeuwen had het dorp de vorm van een stad. Stadsrechten heeft Den Haag nooit gekregen. Het vissersdorp Scheveningen was al in de middeleeuwen bestuurlijk verbonden aan Den Haag.
Vergaderingen Staten-Generaal
Toen Holland onderdeel werd van de Bourgondische Nederlanden, werd Den Haag voor lange tijd ondergeschikt gemaakt aan bestuurscentra in Mechelen en Brussel. Dankzij de Opstand verkreeg Den Haag, als bestuurscentrum van het machtigste gewest in de Republiek, opnieuw een centrale status. De Staten-Generaal vergaderen hier sinds 1588 tot op de dag van vandaag. Den Haags hernieuwde status als belangrijkste bestuurscentrum betekende dat veel rijke en machtige lieden uit de Republiek en daarbuiten er een woning bezaten.
Franse tijd en negentiende eeuw
In de Franse tijd verloor Den Haag zijn centrale positie, maar na de instelling van het Koninkrijk in 1813 ging koning Willem I er weer wonen en maakte hij de stad wederom tot bestuurscentrum. De economische situatie, vroeger grotendeels afhankelijk van het de aanwezigheid van het hof, was echter in het slop geraakt. De economie verbeterde pas weer met de komst van industrie (ca. 1830).
Internationale instellingen
In de tweede helft van de negentiende eeuw moest het groeiende Den Haag zich buiten de oude singels uitbreiden. De opname van Loosduinen en andere uitbreidingen zorgden voor de nodige ruimte om de bevolking te huisvesten. Dankzij de bouw van het Vredespaleis (1907-1913) en aanwezigheid van internationale instellingen als het Internationaal Strafhof (sinds 2002) heeft Den Haag een internationale uitstraling.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
9 reacties
Heeft iemand informatie over de Haagse " Stichting Huize Chistina?" van zo de eerste helft van de 20ste eeuw? Speciaal tijdens L.B. Scheltema, als directrice. Ik zou het zo op prijs stellen en, als 't met bron komt, kan het in een boek terecht komen.
Wellicht dat het Haags Gemeentearchief je kan verder helpen, Peter? Ook zou je op www.delpher.nl kunnen zoeken naar oude krantenartikelen of advertenties. Succes!
Inmiddels zijn historici het eens dat Den Haag even voor 1230 werd gesticht door graaf Floris IV van Holland. En ook dat er al voor die tijd werd gewoond. Vrouwe Meilendis, de moeder van heer Dirk van Wassenaer, had er als weduwe gewoond in een hof, dat na haar dood werd verkocht aan de graaf.
@ J.E. van Ham: ik wist niet dat Vrouwe Mellendis de moeder van Dirk van Wassenaer was. Als ik iets over haar las stond er altijd bij dat alleen haar naam bekend was, en verder niets. Nu blijkt ze dus Van Wassenaer's moeder geweest te zijn. Weer wat geleerd.
is de stad DenHaag ooit overvallen door de Graaf van Gelderen
Beste Cor, jazeker. In opdracht van zijn heer, Karel hertog van Gelre, plunderde legerleider Maarten van Rossum in 1528 de stad Den Haag. Van Rossum voerde begin maart 1528 met 1.500 tot 2.000 man troepen een plundertocht uit op Den Haag. Zie ook de Wikipediapagina over Maarten van Rossum voor meer informatie.
Is er bekend wie er gevestigd was aan "de Hoek van Ginger"( ontstaan vanaf 1400 en gesitueerd naast het Binnenhof). Vanaf 1750 werd het de Praktizijnshoek genoemd omdat er praktiserende heren woonden; advocaten, notaris etc.( rond 1900 helaas afgebroken). Ik ben zo benieuwd of er iets bekend is over de bewoners rond 1400, 1500 en 1600.
sappige kazen
Het was super intressant!!
Alles is begonnen in Den Haag. Daarom stuur ik u hierbij de link naar de korte dialoog 'de Schepping' : https://www.janad.nl/post/de-schepping Met vriendelijke groeten, Janad - korte dialogen voor tijdens het neuspeuteren, cartoons en meer... www.janad.nl