Paleis Noordeinde Den Haag
Werkpaleis van de koning
Niet toegankelijkPaleis Noordeinde was oorspronkelijk een woonhuis van welgestelde inwoners van Den Haag. In 1591 was Louise de Coligny, weduwe van Willem van Oranje, er gehuisvest. Haar zoon, stadhouder Frederik Hendrik, liet het in de jaren veertig van de 17de eeuw in Hollands-classicistische stijl verbouwen door Jacob van Campen en Pieter Post. Dit gebouw is min of meer in oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Wel is in het begin van de 19de eeuw de achterzijde uitgebreid om het gebouw geschikt te maken voor bewoning door koning Willem I.
Achter het paleis werd een grote door een gracht omgeven tuin gerealiseerd. Deze was in drie ongeveer vierkante vakken verdeeld. Het geheel werd omgeven door dubbele rijen linden. In 1778 werd de tuin omgevormd tot een vroeg landschappelijke aanleg. In 1894 kreeg L.A. Springer de opdracht een reorganisatieplan te maken. Het ontwerp in gemengde stijl bestond uit een klein formeel gedeelte achter het paleis en verder een landschappelijke aanleg.
Tot aan WOII functioneerde Noordeinde als residentie voor de opeenvolgende vorsten. Bij een felle brand in 1948 werd een aantal representatieve vertrekken ernstig beschadigd. Omdat koningin Beatrix Noordeinde tot werkpaleis had bestemd, startte in 1977 een ingrijpende restauratie. Tussen 1983 en 1987 werd een nieuwe parkaanleg gerealiseerd, waarbij de oude aanleg weliswaar grotendeels intact werd gelaten, maar wel een duidelijke scheiding werd aangebracht tussen het openbare gedeelte (sinds 1954) en de niet langer toegankelijke tuin direct achter het paleis.
Paleis Noordeinde wordt elke zomer, samen met het Koninklijke Staldepartement, een aantal dagen opengesteld voor het publiek. Het paleis is normalerwijze niet opengesteld voor persoonlijke bezichtiging, omdat dit het werkpaleis van koning Willem-Alexander is.
Ervaar de Landgoederenzone al wandelend, kies een van de wandelingen langs historische buitenplaatsen.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!