Na het succes van Het verhaal van Nederland over de geschiedenis van ons land duikt Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau in de geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau. Van de eerste Nassaus die voet zetten op Nederlandse bodem in Breda, tot aan koning Willem-Alexander. In acht podwalks van de NTR neemt Daan Schuurmans je mee terug in de tijd.
Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau brengt geen losse feitjes of stoffige geschiedenislessen, maar aangrijpende verhalen, waarin historische gebeurtenissen tot leven komen. De kijker ziet hoe de Oranjes door middel van huwelijken hun bezit en invloed in Nederland weten te vergroten. De rol van Willem van Oranje als leider van de opstand tegen de Spaanse koning is daarbij van doorslaggevend belang. Met zijn strijd en martelaarschap na zijn dood hebben de Oranjes een erfenis gekregen die hen vanaf de 16e eeuw heeft verbonden met Nederland.
De podwalk app 'Het verhaal van Nederland' is beschikbaar voor iPhone en Android. Download de app gratis via de App store of Play Store.
De opeenvolgende generaties Oranjes hebben hun positie in het centrum van de macht moeten bevechten. Stadhouders als Maurits, Frederik Hendrik en Willem de Vierde hebben zo steeds meer hun macht binnen Nederland kunnen uitbreiden. Maar er zijn ook momenten geweest dat de Oranjes bijna uit onze geschiedenis verdwenen waren. De vroege dood van stadhouders Willem de Tweede en Johan Willem Friso leken het einde te betekenen maar de Oranjes weten steeds weer terug te keren naar het centrum van de macht.
Zoals in 1815 wanneer Willem Frederik zichzelf tot koning der Nederlanden kroont en daarmee de Oranjemonarchie in Nederland introduceert. Ook dan moet de macht door de Oranjes worden bevochten, een strijd die uiteindelijk leidt tot de constitutionele monarchie zoals we die nu kennen. De koning is staatshoofd, maar de politieke macht ligt bij het parlement en de regering.
Podwalks
In acht podwalks van Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau neemt Daan Schuurmans je mee terug in de tijd. Naar de plek waar Oranjegeschiedenis tot leven komt en waar het allemaal gebeurde: het ontstaan van onze Oranje dynastie tot aan de huidige tijd met Koning Willem-Alexander op de troon. De podwalks vind je in de HVVNL-app en zijn GPS-gestuurd. Dat betekent dat de verhalen alleen te beluisteren zijn op locatie. Bijvoorbeeld in het pittoreske stadje Buren, historische centrum van Leeuwarden en wandelend langs de forten van Den-Helder. Verhalen die je meenemen naar het leven op het Kasteel van Breda, Paleis Soestdijk en Het Loo.
Podwalk Den Haag
Locatie: Den Haag
Afstand: 7,3 km
Start/eind: Koekamplaan 6 (Malieveld), 2594 AA Den Haag
Omschrijving:
Deze wandeling gaat via het stadscentrum naar het Haagse bos. Je hoort hoe de stad in de 17e eeuw een echte hofstad wordt. De start is op het Malieveld en je loopt via ‘de mooiste laan van Europa’ naar de Hofvijver. In de 17e eeuw is Den Haag een grauwe, militaire stad maar met de komst van winterkoningin Elizabeth en haar hofdame Amalia van Solms, krijgt de stad allure.
De wandeling gaat verder naar het Paleis Huis ten Bosch, dat in deze eeuw gebouwd wordt als zomerverblijf voor Amalia. Hier in Den-Haag trouwt zij in de Kloosterkerk met stadhouder Frederik Hendrik, ‘Stedendwinger’ en prins van Oranje. We horen hoe haar ambitie de familie van Oranje-Nassau een vorstelijk aanzien geeft en hoe zij de dynastie van uitsterven weet te redden.
Heb je een tip voor een leuke of interessante activiteit?
Je suggesties zijn welkom en helpen ons een mooi en gevarieerd aanbod van activiteiten te tonen. Dank voor je bijdrage!
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!