Op de westelijke oever van de rivier de Rotte stonden waarschijnlijk in de twaalfde eeuw zeven huisjes, waar de plaats Zevenhuizen zijn naam aan dankt.
Zevenhuizen en Moerkapelle zijn onderdeel van de nieuwe gemeente Zuidplas. Vanuit deze eerste kern begon men de nabije woeste gronden te ontginnen, wat ervoor zorgde dat de kern van het dorp Zevenhuizen steeds verder van de rivier vandaan kwam te liggen. Aan het begin van de vijftiende eeuw werd het fundament gelegd van een kerk die een eeuw later met een toren werd voltooid – ondanks een onderbreking van de bouw door de Hoekse en Kabeljauwse twisten.
Ontstaan Moerkapelle
In het noordelijke deel van het ambacht Zevenhuizen bevonden zich de Wilde Veenen. Deze werden in de veertiende eeuw van de rest van het ambacht (dorp) losgemaakt en verpacht. Rond 1400 was hier voor het eerst sprake van bewoning. De plaats werd vernoemd naar de aanwezige kapel.
Een definitieve splitsing tussen Zevenhuizen en Moerkapelle kwam er in 1645, toen jonkheer Warnaert van der Wel de Wilde Veenen kocht van de heren van Zevenhuizen. Hij legde de veengronden hier zo voortvarend droog, dat al in 1655 de ‘Honderdmorgenpolder’ voltooid was. De hierdoor ontstane landbouwgrond bracht Moerkapelle de benodigde welvaart: in 1667 werd de oude kapel vervangen door een kerk.
Oud Verlaat
In het gebied werd ook turf gewonnen. Voor de afvoer daarvan over het water werden sluizen gebouwd. Bij één van deze sluizen of ‘verlaten’ ontstonden twee buurtschappen. Hier stonden onder andere een herberg en een bakkerij voor de wachtende schippers. Na de stichting in 1740 van een ‘Nieuw Verlaat’ gingen deze buurtschappen door het leven onder de naam Oud Verlaat.
Landbouw en recreatie
Dankzij de ontginningen was er van oudsher veel landbouwgrond in dit gebied; Zevenhuizen en Moerkapelle hebben dan ook altijd een agrarisch karakter gehad. De aanwezigheid van de Rotte Meren zorgt er echter voor dat de plaatsen zich de laatste jaren steeds meer als recreatiebestemmingen kunnen profileren.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties