In 1415 werd de polder Dirksland bedijkt. Het in de polder gelegen dorp met dezelfde naam is daarmee het oudste dorp op Overflakkee. Tot de gemeente Dirksland behoorden sinds 1966 ook de dorpen Melissant en Herkingen. Tegenwoordig maken de drie dorpen onderdeel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee.
Geschiedenis Dirksland
Door allerlei inpolderingen rondom moest de haven van Dirksland steeds worden verlengd. Dirksland heeft daarom nu een haven met een lengte van maar liefst 5,5 kilometer. Aan het eind van de haven werd in 1790 een schutsluis gemaakt, het Sas van Dirksland. Ook de afwatering werd een probleem, zodat in 1731 diverse waterstaatkundige werken moesten worden aangelegd, waaronder een boezem en een poldermolen. Het dorp Dirksland kreeg in 1934 dankzij een legaat een ziekenhuis, dat later diverse keren is uitgebreid.
Melissant
De geschiedenis van Melissant gaat terug tot in de vijftiende eeuw, maar halverwege de negentiende eeuw was het nog een bescheiden dorp. Na circa 1850 zette de groei in. Er kwamen een kerk, een school en een eigen raadhuis. Evenals de meeste andere plaatsen op Goeree-Overflakkee was Melissant lange tijd een agrarische gemeenschap. In de omgeving van Melissant staan nog enkele fraaie oude boerderijen. Op het eiland werd tot 1870 veel meekrap verbouwd. In de wortels van dit gewas zat een rode verfstof, dat voor allerlei doeleinden werd gebruikt. De wortels werden gedroogd en vermalen in een zogenaamde meestoof.
Geschiedenis Herkingen
Het dorp Herkingen heeft een voorganger gehad, maar dit dorp is in 1511 in de golven verdwenen. Het kreeg de naam Oud-Herkingen. Het bekendste monument van het huidige Herkingen (ontstaan rond 1760) is de visbank. Het verhaal gaat dat het dak van het gebouwtje een deel is van een voormalige standerdmolen. In Herkingen staat de kleinste korenmolen van Goeree-Overflakkee. Vroeger was er een veerverbinding naar het eiland Schouwen-Duiveland. De haven van Herkingen is tegenwoordig uitgebreid met een grote jachthaven.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
5 reacties
Heeft Melissant voor 1850 geen eigen kerk gehad? Merkwaardig omdat het wel voor die tijd een eigen korenmolen had (een standerdmolen) die gesloopt is. Dat betekent dat het dan een redelijk groot dorp was. In dezelfde tijd hadden bijna alle andere dorpen wel een eigen kerk.
Een voorouder van me trouwe in 1607 een jongedame van Dircksland, Teuntje Goverts Roonaertsen. Zijn broer woonde sinds 1555 in Londen, trok in 1571 naar Amsterdam, om vervolgens vanuit het Engelse Rye protestanten op de te halen van de Waalse kerk en naar Dirckssea te brengen. Betreft het hier volgens u Dircksland?
Beste E. Verel, dat klinkt plausibel, maar kunnen wij niet met zekerheid zeggen. Ik zou even contact met het Streekarchief Goeree-Overflakkee opnemen, die kunnen u vast verder helpen.
Beste W. Ziekman, Melissant had daarvoor geen kerk. Waarom dit precies zo was kunt u ook het best even navragen bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee.
hoe is besloten dat Dirksland moest worden ingedijkt? werd dit gedaan door boeren? of juist door rijke lui? en hoe is precies gekomen dat Melissant en Herkingen bij deze gemeente zijn gaan horen?