Waddinxveen verscheen voor het eerst in de geschiedenis in 1233. Toen verkocht graaf Floris IV het recht op belastingheffing hier aan Nicolaas van Gnepwijk en diens metgezellen. Deze Nicolaas was in 1260 zelfs schout van Waddinxveen.
In deze streek ontstonden uiteindelijk drie ambachten (dorpen): Noord-Waddinxveen, Zuid-Waddinxveen en Bloemendaal. Van oorsprong was Waddinxveen een woest gebied langs de rivier de Gouwe. Men begon dit gebied te ontginnen om er landbouw te kunnen bedrijven. Door de daarvoor benodigde ontwatering begon het land echter te zakken (in te klinken) en moesten maatregelen tegen het water worden genomen. In de vijftiende eeuw was de grond zo drassig geworden, dat men de landbouw opgaf en zich op veeteelt toe ging leggen.
Turfwinning
Omdat er voor veeteelt minder arbeidskrachten nodig waren, trokken velen uit Waddinxveen en Bloemendaal weg. De oude dorpskerk bij Bloemendaal was in de zestiende eeuw weer verdwenen. Rond 1500 begon men ook de veengronden af te graven om turf te winnen dat als brandstof werd gebruikt.
Hierdoor ontstonden grote veenplassen en werd de situatie voor de bevolking nog armoediger. Pas in de tweede helft van de achttiende eeuw begon men het land weer droog te leggen. De laatste van deze droogmakerijen werd in 1872 voltooid.
Modern Waddinxveen
De Franse bezetters voegden Noord-Waddinxveen, Zuid-Waddinxveen en Bloemendaal samen tot één gemeente. Deze gemeente werd in 1813 weer opgeheven, maar in 1870 werd de huidige gemeente Waddinxveen definitief gevormd. Wel moest Waddinxveen hierna nog enkele polders aan omliggende gemeenten afstaan.
Ondertussen was in Waddinxveen de papier- en hout- en meubelindustrie tot bloei gekomen. De vele papiermolens in Waddinxveen zijn inmiddels weer verdwenen, maar de meubelindustrie is nog wel aanwezig. Tegenwoordig kent Waddinxveen een groot aantal forensen en passeren er jaarlijks 30.000 schepen het dorp. De helft daarvan is recreatievaart.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties