De natuurlijke hofvijver werd in de veertiende eeuw rechthoekig gemaakt. De gracht werd in 1860 gedempt. Een laatste stukje gracht resteert bij het torentje van de Minister President. Op het Binnenhof liet Floris V ook een klein kerkje, de hofkapel, bouwen.
Vandaag de dag resten van de middeleeuwse gebouwen alleen De Oude Zaal, de Grote Zaal (Ridderzaal), de Haagtoren, een vijftiende-eeuws verdedigingstorentje (torentje van de Minister President) en de Gevangenpoort.
Ten tijde van de republiek is de Mauritstoren gebouwd. Deze is in 1620 met een grote vleugel uitgebreid. De Staten van Holland gaven in 1696 Daniël Marot opdracht om op de plaats van twee bestaande kamers aan de hofvijver een imposante nieuwe vergaderzaal voor de Staten-Generaal te bouwen. Deze Trêveszaal dankt zijn naam aan het Twaalfjarige Bestand (1609 – 1621) dat op deze plaats werd bereikt.
In de Ridderzaal vonden aanvankelijk nog wel balletten en tentoonstellingen plaats. Langs de zijkanten waren net als in Westminster Hall boekwinkeltjes ingericht. Deze moesten weg toen voor de door de Staten van Holland bijeen geroepen Grote vergadering in 1651 een bankenamfitheater werd getimmerd. In deze vergadering die acht maanden duurde, besloten de driehonderd afgevaardigden dat nu de Graaf van Holland, Willem II van Oranje was overleden, er geen nieuwe Stadhouder zou worden aangesteld.
Na het tijdperk van de graven was de Ridderzaal niet meer als paleis in gebruik. Daarna is het gebouw gebruikt als stal, kazerne en een tijdlang als loterijhal. In de Ridderzaal hingen sinds de onafhankelijkheidsstrijd teven de Spaanse overheersing (Tachtigjarige Oorlog, 1568 – 1648) vlaggen van verslagen vijanden. Deze waren als trofeeën aan plafond en muren bevestigd. Na het einde van de Republiek raakte de Ridderzaal in verval. De vaandels verdwenen in 1806 naar het Paleis op de Dam en een restauratie in 1814 kon niet verhinderen dat de houten kap wegrotte. Er werd zelfs een houten gang in de zaal opgesteld om rechters en andere ambtenaren met droge voeten de rolzaal te laten bereiken. In 1904 werd de Ridderzaal zodanig gerestaureerd dat de koningin er de Staten Generaal kon toespreken. In 2006 is de Middeleeuwse toestand grotendeels teruggebracht, waarbij de houten kapconstructie in ere is hersteld.
Zie hier meer.
Bezoekinformatie
Het Binnenhof is open voor bezoekers. Meer informatie vind je op de website van ProDemos.