Naar overzicht

Overzicht: archieven in Zuid-Holland, online bronnen en informatie

— 14 reacties

Op zoek naar informatie over lokale, regionale of provinciale geschiedenis? In dit overzicht vind je alle archieven en historische informatiepunten in Zuid-Holland op een rij. Van collecties met historische foto's, kaarten en prenten, gedigitaliseerde kranten tot aan links naar de archiefcollecties.

Nationaal Archief / Collectie Zuid-Holland

Zuid-Holland heeft als enige provincie geen eigen provinciaal archief. Het archief van de Provincie Zuid-Holland is ondergebracht bij het Nationaal Archief. Historische foto's en kaarten zijn online te bekijken en natuurlijk kunnen de archiefinventarissen worden doorzocht. Doorzoek de collectie van het Nationaal Archief. Meteen de historische kaarten bekijken? Kaarten van Zuid-Holland.

In dit overzicht staan de archieven die door de provincie Zuid-Holland zijn overgebracht naar het Nationaal Archief.

Een gedigitaliseerde collectie foto's en films uit het archief van de provincie Zuid-Holland uit de jaren '40, '50 en '60 is te bekijken (en rechtenvrij te downloaden) via deze website. De collectie is verdeeld in categorieën als 'bruggen', 'vaarwegen', 'ambtenaren' en bevat ook een grote collectie beelden van de Watersnoodramp.

Haags Gemeentearchief

De Haagse Filmbank (nu op YouTube) bevat ruim 650 historische films over Den Haag en omgeving. Een kleine 200.000 foto's, prenten, tekeningen en affiches zijn te doorzoeken via de Haagse Beeldbank. Verder kunt u diverse gedigitaliseerde kranten (o.a. Haagsche Courant en Het Vaderland) doorzoeken en een groot aantal andere archiefcollecties, waaronder Jaarboekjes van Die Haghe en verslagen van de gemeenteraad. Akten van de burgerlijke stand van Den Haag, Scheveningen en Loosduinen zijn te bekijken via de Digitale Stamboom. Is het document dat u zoekt nog niet gedigitaliseerd, dan kunt u het op verzoek laten scannen. Informatie over Haagse bedrijven is te vinden op de website Bedrijven Toen en Nu, tegenwoordig beheerd door de Stichting Haags Industrieel Erfgoed. 
Het Haags Gemeentearchief beheert ook de archieven van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Gemeentearchief Wassenaar

De virtuele studiezaal van het Gemeentearchief bevat archiefinventarissen van Wassenaar en Voorschoten, historische foto's en prentbriefkaarten van Wassenaar, adresboeken, boeken, tijdschriften en scans van lokale kranten zoals de Wassenaarsche Courant, De Wassenaarder en Roomsch Wassenaar.

Gemeentearchief Oegstgeest

Het online fotoarchief bevat ca. 6000 foto's en ook zijn diverse gaardersregisters (belasting) te bekijken, diverse volkstellingen en de inventarissen van het oud-archief (1395-1930).

Erfgoed Leiden en Omstreken

In dit archief zijn naast Leidse collecties, ook de archiefcollecties van onder meer Noordwijk, Katwijk, Leiderdorp, Bollenstreek, Kaag en Braassem en Nieuwkoop te vinden. Met een druk op de knop doorzoek je ruim 150.000 foto's, afbeeldingen en kaarten, archieftoegangen, notariele akten, een grote collectie historische kranten (waaronder het Leidsch Dagblad en de Leidse Courant) en het monumentenregister. Bekijk het overzicht.

Gemeentearchief Schiedam

Archieven en collecties van Schiedam, Kethel en Spaland. De online beeldbank bevat ruim 35.000 afbeeldingen en ook notariele bronnen (indices op de aktes 1604-1842) en historische kranten (waaronder de Algemene Schiedamsche Courant en De Moker) zijn online doorzoekbaar. Bekijk het overzicht met archieven en collecties.

Stadsarchief Vlaardingen

Hier worden de archieven bewaard van zowel Vlaardingen als Maassluis. Op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl zijn naast verhalen ook foto's en tekeningen uit de collecties te doorzoeken. Genealogische bronnen zijn te doorzoeken in deze database (Vlaardingen) en deze (Maassluis). Op deze pagina vind je (onderaan de pagina) links naar databases met informatie uit notariële archieven.

Streekarchief Voorne-Putten

Doorzoek de uitgebreide collectie archieftoegangen, inclusief historische films, notariele en genealogische akten, (meer dan 20.000) afbeeldingen en een groot aantal jaargangen (1875-1953) van de Nieuwe Brielsche Courant. Bekijk alle collecties.

Streekarchief Goeree-Overflakkee

Oude ansichtkaarten, dia's en kaarten van Goeree-Overflakkee vind je in de beeldbank van het Streekarchief. De website van het archief bevat een overzicht van alle archieven en collecties.

Erfgoed Delft

De collectie archieven, beeldmateriaal en genealogische gegevens van Delft, Pijnacker, Nootdorp, Rijswijk, Vrijenban en Hof van Delft zijn te doorzoeken via deze link. Verder zijn er adresboeken uit Delft en biografieën te doorzoeken op de site van het archief.

Gemeentearchief Alphen aan den Rijn

Hier worden collecties beheerd uit en over de regio rondom Alphen aan den Rijn, waaronder dorpen als Aarlanderveen, Benthuizen, Boskoop, Koudekerk en Zwammerdam. Op deze pagina vind je een overzicht met collecties, waaronder informatie uit de bevolkingsregisters, bouwvergunningen en gedigitaliseerde kranten.

Streekarchief Midden-Holland

In het Streekarchief Midden-Holland vind je informatie over Gouda en de Krimpenerwaard. Bekijk het overzicht met genealogische bronnen of doorzoek de Goudsche- en Schoonhovensche Courant. Ook is er een uitgebreide beeldbank met kaarten, historische foto's en affiches.

Historisch Archief Westland

Direct zoeken in de archieven en collecties. Op deze pagina vind je het aanbod gedigitaliseerde kranten, waaronder de Westlandsche Courant, de Westlander en de Courant voor Maassluis, het Westland en Rozenburg.

Regionaal Archief Dordrecht

Collecties van Dordrecht en omliggende gemeenten als Alblasserdam, Binnenmaas, Papendrecht, Zwijndrecht en Sliedrecht. Doorzoek alle collecties. Tip: op de site zijn ook onderzoeksgidsen te downloaden over onder meer huizenonderzoek, genealogie, notariële en oud-rechterlijke archieven en bouwvergunningen. Historische foto's vind je via de beeldbank.

Stadsarchief Rotterdam

Direct zoeken op personen in de collecties van het Stadsarchief Rotterdam. Op deze pagina vind je ook bouwtekeningen, informatie over straatnamen in Rotterdam en historische foto's. Een overzicht van alle lokale, regionale en landelijke historische kranten die het archief bezit staat hier. Per titel is aangegeven of de krant digitaal te raadplegen is of alleen op de studiezaal van het archief. 

Regionaal Archief Gorinchem

Bekijk het overzicht met archiefcollecties uit Gorinchem, Giessenlanden en Lingewaal. Een grote collectie gedigitaliseerde kranten is te doorzoeken via deze site.

Gemeentearchief Zoetermeer

Akten van de burgerlijke stand van Zoetermeer en Zegwaart zijn te vinden op Alle Zoetermeerders, een website die wordt beheerd door het Genootschap Oud Soetermeer. De beeldcollectie (van het archief en het historisch genootschap) is via deze link te doorzoeken. Meer informatie over de collecties van het Gemeentearchief Zoetermeer lees je hier.

Archieven van de hoogheemraadschappen

Ook de hoogheemraadschappen beschikken over bijzondere archiefcollecties, historische kaarten, foto's en museale objecten. Bekijk de collecties van het Hoogheemraadschap Delfland, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard en het Hoogheemraadschap Rijnland.

Historische verenigingen

Steeds meer historische verenigingen ontsluiten hun collecties online. Bekijk alle historische verenigingen van Zuid-Holland op deze kaart.


Alphen aan den Rijn

Op de website Oud-Alphen zijn historische foto's van Alphen aan den Rijn te bekijken.

Alblasserwaard / Drechtsteden

Bekijk hier de beeldbank van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard (Alblasserdam, Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland).

Digitaal fotoarchief van de Historische Vereniging Sliedrecht.

Capelle aan den IJssel

Capelle in Beeld bevat historische foto's uit de archieven van zowel de historische vereniging als de gemeente.

Leerdam

Hoewel Leerdam inmiddels bij de provincie Utrecht hoort, is de collectie historische foto's van Leerdam (Collectie Historische Vereniging Leerdam) nog steeds de moeite waard.

Leiden

Historische vereniging Oud-Leiden beheert een collectie van tienduizenden historische foto's van de stad. Bekijk ze hier.

Rotterdam en omgeving

De Historische Vereniging Maassluis beheert een uitgebreide website met foto's, archieven en bronnen.

Sassenheim

Beeldbank met historische foto's van de Stichting Oud Sassenheim.

Voorhout

De historische Kring Voorhout biedt diverse collecties online aan, waaronder bidprentjes, overlijdenskaarten en de doop- trouw- en begraafboeken van de Bartholomeuskerk.

Tips of updates?

Heb je tips voor gedigitaliseerde collecties die hier niet mogen ontbreken? Stuur een mailtje naar redactie@geschiedenisvanzuidholland.nl of laat een reactie achter onderaan deze pagina. In dit artikel staan veel links naar externe websites. Het kan gebeuren dat deze links niet meer werken, bijvoorbeeld als gevolg van aanpassingen op de website in kwestie. Kom je een verouderde link tegen? Meld het hier dan even.

14 reacties

Rob de Jong 07 december 2021

Ik ben op zoek naar de archieven van Nieuwland, ZH Hoogblokland, ZH en Kedichem

Redactie 09 december 2021

Beste Rob, Dan kun je het best het Regionaal Archief Gorinchem eens benaderen, die beheren ook de archieven van de voormalige gemeente Giessenlanden. Succes!

Hans M. Roeper 15 december 2021

Weet u ook of Gouda een eigen archief heeft?

Redactie 15 december 2021

Beste Hans, de archieven van Gouda zijn te vinden bij het Streekarchief Midden-Holland, in Gouda.

Meijer Joke 26 januari 2022

je cherche des renseignements sur le Majesteit Schip van Oorlog Prins Frederik qui aurait coulé en 1810 ou 1818

Jarno Jostiman 17 februari 2022

Ik heb een vraag

kwaytaal tonnie 17 februari 2022

ik zoek informatie betreffende de sigarenfabriek goulmy en baar in s,Bosch rond 1910

kwaytaal toon@kwaytaal.com 17 februari 2022

ik zoek informatie betreffende de sigarenfabriek goulmy en baar in s,Bosch rond 1910

Jos 23 februari 2023

Ik ben op zoek naar foto's van huizen in Katwijk, 1940-1960. Zijn die misschien ergens te raadplegen?

Redactie 06 maart 2023

Beste Jos, Erfgoed Leiden en Omstreken bewaart het gemeentearchief van Katwijk. In de beeldbank van Erfgoed Leiden zijn veel foto's te vinden en je kunt hier ook op een specifieke periode zoeken. Zie: https://www.erfgoedleiden.nl/collecties/beeldmateriaal

Lenie de zwart 13 maart 2023

Ik ben op zoek naar zuivelconsulenten in Zuid-Holland rond 1900

Redactie 14 maart 2023

Dag Lenie, deze zijn te vinden bij het Nationaal Archief: "Inventaris van de archieven van de Consulentschappen in de provincie Zuid-Holland van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, 1879-1990". Zie voor meer informatie deze link: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/3.11.14

O 18 maart 2023

De link in de zin "In dit overzicht staan de archieven die door de provincie Zuid-Holland zijn overgebracht naar het Nationaal Archief." verwijst terug naar de huidige pagina in plaats van naar het bedoelde overzicht.

Marion van der Haven-Stoffer 27 april 2023

Ik zoek geboorte aktes van de kinderen (11) JJ Wijtvliet en MW Feijen, ze zijn geboren in Hillegom en 1 in Leiden in jaartal 1923 tot 1937 , kan niks vinden

Jan Wijnen 20 september 2023

ik ben op zoek naar onze voorouders die gedoopt, getrouwd en overleden zijn in Wieldrecht. Kunt u mij vertellen waar ik deze DTB gegevens online kan vinden.

Redactie 20 september 2023

Beste Jan Wijnen,

Je kunt je zoektocht beginnen in de online database https://www.wiewaswie.nl/, dit is een website van het CBG en een landelijk samenwerkingsplatform van archieven.

Wieldrecht viel onder Dordrecht, dus dan zou je specifiek moeten kijken in het Regionaal Archief Dordrecht.

KLEYNEN JEANNETTE 02 april 2024

WAAROM WERKT OPEN ARCHIEVEN NIET MEER

Plaats een reactie

Verzenden

Ontdek meer

Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?

Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.

Deze website maakt gebruik van geanonimiseerde cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren en voor de analyse van onze website. Deze cookies kun je niet uitzetten. Bij het tonen en afspelen van YouTube video's worden cookies van derden geplaatst. Deze cookies van derden kun je wel uitzetten. Klik op "Akkoord" als je akkoord gaat met dit gebruik van cookies, klik op "Aanpassen" voor meer informatie en om zelf te bepalen welke cookies deze website plaatst.