Huize De Paauw in Wassenaar
Een grootse buitenplaats
Deze locatie is onderdeel van de Prins Frederik Parkenroute: De Paauw - BackershagenEen grootse buitenplaats
Deze locatie is onderdeel van de Prins Frederik Parkenroute: De Paauw - BackershagenPrins Frederik kocht Huize De Paauw in 1838 als buitenverblijf. De tuin werd opnieuw aangelegd door Jan David Zocher jr. en het huis kreeg rechthoekige aanbouwen. Later werd het huis uitgebreid met een balzaal en werden de paden verbeterd. Sinds 1925 is Huize De Paauw het raadhuis van Wassenaar.
Prins Frederik kocht de buitenplaats Huize De Paauw in 1838 als buitenverblijf voor zijn gezin. Hij liet door landschapsarchitect Jan David Zocher jr. een plan uitvoeren voor een meer landschappelijke aanleg van tuin en park.
Tevens realiseerde Zocher tegen het bestaande gebouw twee rechthoekige aanbouwen met halfronde erkers en een entreepartij met een veranda. Ook aan de achterzijde kwam een halfronde uitbouw, van waar men een fraai uitzicht had over de waterpartij.
Prins Frederik verbleef graag en veel op De Paauw. Hij ontving er familie en gasten, die hij liet genieten van de parken en landerijen op zijn uitgestrekte landgoed. In de loop van zijn leven liet prins Frederik zowel De Paauw als de andere buitenplaatsen aanpassen aan de mode van die tijd. De architect Hermann Wentzel verfraaide vanaf 1854 het huis en breidde het onder meer uit met een balzaal. Landschapsarchitect Eduard Petzold verbeterde de padenstructuur om een rondrit over de verschillende buitenplaatsen te kunnen maken.
In 1858 laat Prins Frederik de vijf gebeeldhouwde pauwen aanbrengen in de gevel. De marmeren paardendrinkbak geflankeerd door leeuwen, een cadeautje van tsaar Alexander II, staat nog altijd voor Huize De Paauw.
In 1851 werd naast landhuis De Paauw de zogenaamde Princessetuin aangelegd. De bloementuin was op de antieke oudheid geïnspireerd en was oorspronkelijk versierd met een pergola, een stibadium (een overdekte zitbank), koepels en beeldhouwwerken. Een beukenlaan verfraaid met witte vazen en zitbanken leidde vanaf Huize De Paauw naar de besloten tuin.
Met het verstrijken van de jaren verdwenen elementen, zoals het stibadium, en is de tuin minder indrukwekkend geworden. In 1951 werd de Prinsessetuin gerestaureerd, maar kreeg – vanwege geldgebrek – een sobere strakke invulling.
Na het overlijden van de prins wordt de buitenplaats eigendom van zijn dochter, tot ook zij sterft in 1910. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was De Paauw een opvangplaats voor Belgische vluchtelingen. Sinds 1925 is het eigendom van de gemeente Wassenaar en wordt het gebruikt als raadhuis.
Huize De Paauw zelf fungeert sinds 1925 als raadhuis van de gemeente Wassenaar. Het gebouw is tijdens kantooruren vrij toegankelijk, maar slechts gedeeltelijk te bezichtigen.
In het souterrain van Huize De Paauw vind je het Brandweermuseum Wassenaar. De toegang is gratis.
Deze locatie is onderdeel van de Prins Frederiks Parkenroute: De Paauw - Backershagen.
Ervaar de Landgoederenzone al wandelend, kies een van de wandelingen langs historische buitenplaatsen.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!