Wat kun je zien?
Buitenplaats De Paauw was de kern van het landgoed van prins Frederik. Het was het zomerverblijf van de prins en zijn gezin. De prins heeft op De Paauw – meer dan op de andere buitenplaatsen die deel uitmaakten van zijn landgoed – zijn stempel gedrukt. Het landhuis kreeg in zijn tijd de huidige vorm in neoclassicistische stijl uit het midden van de 19de eeuw.
Sinds de onlangs afgeronde restauratie heeft het huis ook weer de kleur die het had in de periode dat prins Frederik er verbleef. Tal van gerenommeerde (tuin)architecten als J.D. Zocher sr. en jr., Petzold en Wentzel hebben bijgedragen aan de samenhangende onderdelen van de buitenplaats. Bijzonder is de rijke landschapsstijl in combinatie met het in neoclassicistische stijl vormgegeven hoofdhuis, de bijgebouwen en tuinornamenten.
Huize De Paauw fungeert sinds 1925 als raadhuis van de gemeente Wassenaar. Het gebouw is tijdens kantooruren vrij toegankelijk, maar slechts gedeeltelijk te bezichtigen. In het souterrain vind je het Brandweermuseum Wassenaar. Het museum is beperkt geopend. De toegang is gratis. Kijk voor openingstijden en gedetailleerde informatie over het museum en de collectie op brandweermuseumwassenaar.nl.
In de parkaanleg van de naast De Paauw gelegen buitenplaats Backershagen zijn verschillende tijdslagen herkenbaar. Vooral de in de 18de eeuw aangelegde landschappelijke aanleg is bijzonder. We vinden er bemoste heuveltjes met daarin een schelpengrot of hermitage, een hoge kunstmatig opgeworpen heuvel met op de top een koepel, grillig gevormde waterpartijen en slingerpaden.
Het landhuis van Backerhagen werd in de tijd van prins Frederik vooral gebuikt als logeerhuis voor gasten. Het oorspronkelijke huis is helaas in vlammen opgegaan. Op dezelfde plek is een nieuwbouw verrezen die de contouren heeft van het oorspronkelijke landhuis. Het wordt privé bewoond en is niet toegankelijk.