Wat kun je zien?
Aan het einde van de 18de eeuw liet de toenmalige eigenaar van Raaphorst – Adriaan Pieter Twent - de binnenduinen langs wat nu de Rijksstraatweg is op grote schaal bebossen. Het terrein van Raaphorst wordt nog steeds gekenmerkt door de aanwezigheid van deze bossen. Ook een kunstmatig opgeworpen heuvel in het gebied stamt uit de periode van Twent.
Ten tijde van prins Frederik werd Raaphorst verder verfraaid. Vanaf 1854 werkte de Duitse tuinarchitect Eduard Petzold aan de eenwording van het landgoed van de prins door de realisatie van een verbindende route die langs de bezienswaardigheden op het landgoed leidde. De parkaanleg van Raaphorst werd met behoud van vroegere tuinstructuren omgevormd in de ruimer opgezette landschapsstijl van de 19de eeuw. Hierbij ontstond ook de uiteindelijke vorm van de eerder aangelegde vijver.
Dat prins Frederik een fervent jager was, blijkt nog uit de aanwezigheid van verschillende aan de jacht verbonden onderdelen. Zo vinden we er nog een hardstenen jachtpaal die de grens van het jachtgebied van de prins markeert en een Schiethuis met bijbehorend schietdoelhuisje, waar de prins en zijn gasten het schieten oefenden. In het Schiethuis is tegenwoordig een theehuis gevestigd.
De route leidt langs het zogenaamde Rentmeestershuis en naar de eerder vermelde heuvel die vanwege de aanplant tegenwoordig de Seringenberg heet. Deze berg is als de seringen bloeien op z’n mooist, maar ook in andere seizoenen is de route over Raaphorst meer dan de moeite waard.