Over de route
De strandwal, de historische zandrug die parallel aan de kustlijn loopt, was vanwege zijn hoge ligging zeer geschikt voor bewoning. In de middeleeuwen werd hierop het centrum van Voorburg gesticht en vanaf de 17de eeuw werden de flanken van de strandwal benut voor de aanleg van buitenplaatsen.
De eeuwenoude ‘Heerwech’ over de strandwal was een belangrijke vervoersader. Via deze weg waren de buitenplaatsen in de zomermaanden goed te bereiken voor de eigenaren die in de omliggende steden hun hoofdverblijf hadden.
Ook het evenwijdig aan de strandwal gelegen kanaal de Vliet bevorderde de aanleg van landgoederen en buitenplaatsen. Dit water, gegraven rond de 12de eeuw, maakte deel uit van het Rijn-Schiekanaal.
De Vliet was tot de 19de eeuw de belangrijkste verkeerader in deze regio. Over de in 1638 gegraven Trekvliet pendelden talloze reizigers met de trekschuiten en andere vaartuigen over dit kanaal tussen de steden en dorpen.
Wat kun je zien?
De wandelroute leidt je deels over de strandwal en deels langs de Vliet. Verder kom je langs bijzondere plekken, zoals buitengoed Dorrepaal, Huygensmuseum Hofwijck en Museum Swaensteyn.
Praktische informatie
De lengte van de wandelroute Leidschendam-Voorburg bedraagt 10 kilometer, met de mogelijkheid om deze in te korten tot 5 kilometer; hiervoor is – zowel op de kaart (in oranje) als in het veld – ter hoogte van buitenplaats Vreugd en Rust een verkorte route aangegeven.
Lees meer over de bereikbaarheid:
Startpunt
De route start bij het NS-station Voorburg (Stationsplein 1, 2275 AZ Voorburg). Hier tref je ook het startpaneel aan. Je kunt de routes in twee richtingen wandelen.
Parkeren
Parkeerplaatsen vind je onder het viaduct van de A12 en het spoor en in de directe omgeving.
Horeca
De meeste horeca vind je aan in de Herenstraat en omgeving in het historische centrum van Voorburg. In de oranjerie en het hoofdhuis van de buitenplaats Vreugd en Rust zijn Brasserie De Koepel en restaurant (en boutique hotel) Central Park Voorburg gevestigd.
Met dank aan
Deze wandelroute maakt deel uit van het project Landgoedwandelen, een reeks wandelingen door de zogeheten landgoederenzone Zuid-Holland.
Dit project is mogelijk gemaakt door: provincie Zuid-Holland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Voorschoten, Wassenaar, en het Prins Bernard Cultuurfonds Zuid-Holland.