Buitenplaats Zuidhoorn in Rijswijk
Herbouwde buitenplaats
Niet vrij toegankelijkHoewel Zuidhoorn door talrijk verbouwingen in de 20ste eeuw, veel van zijn vroegere charme heeft verloren, geeft deze buitenplaats toch een goed beeld van de opzet van veel Zuid-Hollandse buitens: een in een parkaanleg gelegen herenhuis in combinatie met een boerenbedrijf.
Ook Zuidhoorn is ontstaan uit een boerderij. In 1642 was sprake van een huis met schuur, hooibergen en geboomte. De buitenplaats zal rond 1700 zijn gesticht, want op de kaart van het hoogheemraadschap Delfland door N. Cruquius van 1712 staat het terrein – zij het anoniem – aangegeven. Een verkoopakte van 1720, waarin het goed voor het eerste Zuidhoorn wordt genoemd (waarschijnlijk vanwege de ligging ten zuiden van de Rijswijkse Hoornbrug), spreekt van een herenhuis, speelhuizen en een boerderij met bijbehorende opstallen. Ook worden er tuinen, lanen en vijvers genoemd.
Tegenwoordig bestaat Zuidhoorn uit een blokvormig, mogelijk 18de-eeuws huis in de gebruikelijke classicistische stijl, dat na de Tweede Wereldoorlog in verband met de vestiging van een verpleegtehuis, grondig werd gerenoveerd. Rond dit huis ligt een park in landschappelijke stijl met hoog geboomte en enkele waterpartijen. Het oorspronkelijke bouwmanshuis is verdwenen, maar de moderne boerderij (eerste steen gelegd in 1916) die naast het huis ligt, staat op de plaats van haar voorganger. In 2010 heeft de gemeenteraad van Rijswijk het via een wijziging van het bestemmingsplan mogelijk gemaakt dat in de leegstaande villa en hotel kon worden gevestigd. Aan de Rotterdamseweg is een 19de-eeuws smeedijzeren inrijhek te zien.
Leer nog meer over Zuidhoorn in deze cultuurhistorische analyse.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!