Buitenplaats Hofrust
Wijkcentrum in eeuwenoud landhuis
Openbaar parkHet tegenwoordige Hofrust ligt net als de naburige buitenplaats Cromvliet als een groene oase tussen de bebouwing van Rijswijk. Toch is ook dit buiten uit een hofstede ontstaan. De oorspronkelijke boerderij werd in de tweede helft van de 17de eeuw tot buitenplaats uitgebouwd. Op de kaart van het hoogheemraadschap Delfland door N. Cruquius van 1712 is Hofrust duidelijk herkenbaar, hoewel niet bij name genoemd. In 1715 ging Hofrust over in nieuwe handen. In de transportakte is sprake van een herenhuis met fraaie zalen, kamers, kelders en keukens, een paardenstal, een wagen- en tuinmanshuis, welbeplante tuinen, visrijke vijvers, singels, lanen en plantages.
De in het herenhuis aanwezige goudleren behangsels en enkele geschilderde schoorsteenstukken werden apart verkocht. Hofrust is verschillende malen van naam veranderd. Het heeft Masthof geheten en de kaart van Van der Noordaa van 1839 geeft ‘Veldzigt’ aan. Het huidige huis is vanaf 1844 ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Van het oorspronkelijke park is niets overgebleven. Wel staat aan de Rijswijkseweg een mooie koepel die waarschijnlijk van rond 1800 dateert. Ook het smeedijzeren toegangshek aan de Hofrustlaan is bijzonder fraai. In 1922 werd het herenhuis gemeentehuis van Rijswijk. Het fungeert nu als dienstencentrum ‘Het Oude Raadhuis’.
Op de buitenplaats hebben onder meer een generaal en een Minister van Oorlog gewoond. Tussen 1922 en 1967 was Hofrust het raadhuis van Rijswijk. Het is nu een wijkcentrum.
Ervaar de Landgoederenzone al wandelend, kies een van de wandelingen langs historische buitenplaatsen.
Buitenplaats Hofrust is in gebruik als wijkcentrum en niet toegankelijk. Het park eromheen is wel openbaar toegankelijk.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!