Buitenplaats Haag- en Delftzigt in Rijswijk
Ingebouwde buitenplaats
Niet toegankelijkIngebouwde buitenplaats
Niet toegankelijkHaag- en Delftzigt staat aan het Ruysdaelplein Rijswijk. Anders dan bij de meeste buitenplaatsen ontstond dit buiten niet uit boerderij of kasteel, maar doordat in de 18de eeuw ten minste twee dorpshuizen zijn samengevoegd.
Aan de bakstenen lijstgevel aan het Ruysdaelplein met zijn regelmatige indeling en schilddak is dit niet te zien. De achterzijde van het huis is minder homogeen. Daar bestaat het huis uit twee vleugels van ongelijke lengte, elk gesloten met een afgetopte klokgevel. Haag- en Delftzigt dankt zijn ontstaan aan Hendrik van Ravensteijn, schout van Rijswijk tussen 1742 en 1795. Bij het huis hoorde aanvankelijk een bescheiden tuin. In 1747 schafte Van Ravensteijn een stuk land aan achter het huis dat tot over de Broeksloot reikte. Zo verzekerde hij zich van uitzicht op Den Haag. Aan de voorzijde was er uitzicht tot aan Delft, dat mogelijk met een servituut was beschermd.
In 1839 werd Haag- en Delftzigt als volgt beschreven: ‘een zeer aangename buitenplaats […] bestaande uit eene […] heerenhuizing en erve […] stalling voor zes paarden en koetshuis met hooizolder, wijders welaangelegde bloemen- en moestuinen […] slingerbosch en verder bepooting en beplantingen’. Dit ‘slingerbosch’ lag waarschijnlijk aan de overzijde van de Broeksloot. Op de kaart van S.W. van der Noordaa (1839) is althans op het terrein direct achter het huis geen bos te zien.
Eind 19de eeuw raakte het pand in verval, terwijl het terrein grotendeels werd verkaveld en bebouwd. Het huis werd in 1983 door brand getroffen en is daarna gerestaureerd.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!