Over de route
De meeste buitenplaatsen en landgoederen liggen in Wassenaar aan weerszijden van de Rijksstraatweg. Ze zijn vanaf het einde van de 16de eeuw ontstaan langs een belangrijke doorgaande weg van Den Haag naar Haarlem op een hoger gelegen deel van de strandwal. Prins Frederik der Nederlanden verwierf behalve De Paauw vanaf 1838 nog acht aanpalende buitenplaatsen in Wassenaar en Voorschoten. Hierdoor ontstond een aaneengesloten landgoed van 886 hectare.
Hoewel de prins de paden en wegen van de afzonderlijke buitenplaatsen aaneen liet smeden en ook de nodige aanpassingen aan beplantingen en bouwwerken liet uitvoeren, behielden de buitenplaatsen grotendeels hun oorspronkelijke karakter. De route voert je over de parkenroute van prins Frederik van de naast elkaar gelegen buitenplaatsen De Paauw en Backerhagen.
Hierbij ervaar je de verschillen tussen de 18de-eeuwse vroege landschapsstijl zoals deze nog in parkdelen van Backershagen aanwezig is en parkdelen die in de 19de eeuw zijn ontworpen door bekende landschapsarchitecten als Zocher jr. en Petzold.
Wat kun je zien?
Buitenplaats De Paauw was de kern van het landgoed van prins Frederik. Het was het zomerverblijf van de prins en zijn gezin. De prins heeft op De Paauw – meer dan op de andere buitenplaatsen die deel uitmaakten van zijn landgoed – zijn stempel gedrukt. Het landhuis kreeg in zijn tijd de huidige vorm in neoclassicistische stijl uit het midden van de 19de eeuw.
Sinds de onlangs afgeronde restauratie heeft het huis ook weer de kleur die het had in de periode dat prins Frederik er verbleef. Tal van gerenommeerde (tuin)architecten als J.D. Zocher sr. en jr., Petzold en Wentzel hebben bijgedragen aan de samenhangende onderdelen van de buitenplaats. Bijzonder is de rijke landschapsstijl in combinatie met het in neoclassicistische stijl vormgegeven hoofdhuis, de bijgebouwen en tuinornamenten.
Huize De Paauw fungeert sinds 1925 als raadhuis van de gemeente Wassenaar. Het gebouw is tijdens kantooruren vrij toegankelijk, maar slechts gedeeltelijk te bezichtigen. In het souterrain vind je het Brandweermuseum Wassenaar. Het museum is beperkt geopend. De toegang is gratis. Kijk voor openingstijden en gedetailleerde informatie over het museum en de collectie op brandweermuseumwassenaar.nl.
In de parkaanleg van de naast De Paauw gelegen buitenplaats Backershagen zijn verschillende tijdslagen herkenbaar. Vooral de in de 18de eeuw aangelegde landschappelijke aanleg is bijzonder. We vinden er bemoste heuveltjes met daarin een schelpengrot of hermitage, een hoge kunstmatig opgeworpen heuvel met op de top een koepel, grillig gevormde waterpartijen en slingerpaden.
Het landhuis van Backerhagen werd in de tijd van prins Frederik vooral gebuikt als logeerhuis voor gasten. Het oorspronkelijke huis is helaas in vlammen opgegaan. Op dezelfde plek is een nieuwbouw verrezen die de contouren heeft van het oorspronkelijke landhuis. Het wordt privé bewoond en is niet toegankelijk.
Speciaal voor kinderen is er een tweetal avontuurlijke speurtochten ontworpen, met vrolijke illustraties door Flos Vingerhoets. Download hier de speurtocht voor De Horsten en hier de speurtocht van De Paauw.
Praktische informatie
Lees meer over de bereikbaarheid van de Prins Frederik-parkenroute van De Paauw naar Backershagen.
Startpunt
De route start bij Huize De Paauw (Raadhuislaan 22, 2242 CP Wassenaar). Bij Huize De Paauw tref je een startpaneel aan. De route is in het veld gemarkeerd en herkenbaar aan het onderstaande logo. Je kunt de route in twee richtingen wandelen.
Parkeren
Bij Huize De Paauw zijn in beperkte mate parkeerplaatsen aanwezig.
Horeca
Langs de route zelf zijn geen horecagelegenheden aanwezig. Op enige afstand ten zuiden van de kruising van de Ridderlaan met de Storm van ‘s-Gravesandeweg vind je aan de Schouwweg 14, 2243 BB Wassenaar restaurant ’t Schouwtje. Zie voor informatie schouwtje.nl. Voor overige horeca in Wassenaar: raadpleeg de website winkelsinwassenaar.nl.
Bekijk meer over de Prins Frederik Parkenroutes en ga naar de overige wandelingen.
Heb je een tip voor een leuke of leerzame activiteit?
Je suggesties zijn welkom en helpen ons een mooi en gevarieerd aanbod van activiteiten te tonen. Dank voor je bijdrage!
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!