Kaart van Melissant uit het kaartboek van Voorne uit 1695. Kaarten uit deze periode hadden een totaal ander doel dan de topografische kaarten van tegenwoordig. Zo vormde deze kaart een hulpmiddel bij het innen van grondbelastingen. Elk jaar moesten landeigenaren het zogeheten ‘schot’ betalen. De hoogte van deze belasting werd jaarlijks vastgesteld door het polderbestuur en het groepje ingelanden dat de meeste grond bezat. Iedere grondbezitter moest vervolgens al naar gelang de hoeveelheid land die hij bezat, een bedrag betalen waarmee onder meer dijken en wegen werden aangelegd en onderhouden. Het vroegere Voorne strekte zich uit over een veel groter gebied dan tegenwoordig. In de zeventiende eeuw stonden de eilanden Voorne, Goeree en Overflakkee bekend onder de namen Oost-, West-, en Zuid-Voorne.
Deze kaart met inventarisnummer 4.AANW 1698 is onderdeel van de verzameling Aanwinsten, Kaarten en Tekeningen sinds 1888 van het Nationaal Archief. Alle kaarten zijn in hoge resolutie te bekijken op de website van het Nationaal Archief.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties