Vanaf het midden van de negentiende eeuw ontstonden de eerste sportverenigingen. Aanvankelijk ging het voornamelijk om paardensport en gymnastiekverenigingen. Het initiatief ging uit van de gegoede standen. Dat gold ook voor de eerste voetbalverenigingen.
Met uitzondering van korfbal, werden de meeste nieuwe sporten uit Engeland geïmporteerd, zoals voetbal, atletiek, hockey en tennis. Het Rotterdamse Sparta en het Dordrechtse DFC waren elitaire voetbalverenigingen. Arbeiders en middenstanders hadden geen tijd en konden ook de contributie niet betalen. Zelfs Feijenoord, in het Rotterdamse havengebied, werd in 1908 opgericht door kantoorpersoneel en kleine zelfstandigen.
Voetbal wordt volkssport
Na de Eerste Wereldoorlog werd voetbal een echte volkssport. In de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw ontstonden in alle steden en dorpen voetbalclubs. De eerste plaatsen waar voetbal in georganiseerd verband werd gespeeld, waren de grote steden Rotterdam en Den Haag.
Korfbal
Korfbal is een Nederlandse sport, in 1902 bedacht door de Amsterdamse onderwijzer Nico Broekhuyzen, die op zijn beurt was geïnspireerd door het Zweedse spel ringboll. Het is een van de weinige sporten die gemengd worden gespeeld. Aanvankelijk werd korfbal uitsluitend in en rond Amsterdam gespeeld. Geleidelijk ontstond ook in de rest van Nederland belangstelling voor deze sport.
Wielrennen op de baan
Een van de grondleggers van het baansprinten in Nederland was de in 1893 in Loosduinen geboren wielrenner Pieter Daniel (Piet) Moeskops. Tijdens de Eerste Wereldoorlog had hij zich toegelegd op het wielrennen en werd als amateur tweemaal nationaal baankampioen. In 1919 werd hij beroepsrenner en werd achtmaal Nederlands en vijfmaal wereldkampioen baansprinten.
In de Verenigde Staten waar baansprinten erg populair was, verdiende hij veel geld. Hij bewees dat een sprintwedstrijd meer was dan hard fietsen, ook de gemoedstoestand telde mee. Met zijn benadering van het baansprinten kreeg deze sport zelfs het predicaat ’hogeschool’ van het wielrennen.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties