Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk
Bezoek het streekmuseum
In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee kun je nu zelf de Watersnoodramp van 1953 beleven. Met een virtual realitybril ervaar je - op respectvolle wijze- de dramatische gebeurtenissen. De film is geschikt voor alle leeftijden.
Geschiedenis en techniek komen bij elkaar met een speciale bril die je ogen omsluit en waarbinnen je beeld ziet. De bril meet de bewegingen van het hoofd, waardoor het beeld meedraait. Dit zorgt ervoor dat de drager van de bril ondergedompeld wordt in een gefilmde en deels virtuele wereld. Je voelt ook letterlijk de wind over je gezicht waaien. De experience is toegankelijk voor alle leeftijden.
Bezoek de website van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee voor meer informatie
Toon route in Google MapsMeer weten over de Watersnoodramp? In de vaste expositie in het museum zijn daarnaast foto's, filmpjes, geluidsfragmenten en persoonlijke verhalen te zien en te horen. De opstelling Water, het DNA van Goeree-Overflakkee laat zien hoe de eilanders hebben leren leven en overleven met water. Het water als vijand, maar ook als vriend. De expositie is interactief en bevat touchscreens met informatie over de ontstaansgeschiedenis van het eiland, de visserij en de havenkanalen. Bekijk onderstaande video om een indruk te krijgen van de geschiedenis van het eiland.
Een ander bijzonder onderdeel gaat over Berwoutsmoer, een middeleeuwse nederzetting die in 1979 ontdekt werd bij Ooltgensplaat. Tegenover Fort Prins Frederik, lag een nederzetting waar boeren-kolonisten woonden en werkten. Het ging om een gorsachtig terrein in een veengebied, dat doorsneden werd door rivieren als de Striene, de Tille en de Beninghe. Het onbedijkte gebied, dat Berwoutsmoer werd genoemd, was bewoond tussen ca. 1240 en 1421. De bewoners waren grotendeels afkomstig van de zandgronden in Brabant en bouwden er boerderijtjes, hielden schapen, visten en deden aan turfwinning. De Elisabethsvloed maakte in 1421 een einde aan de nederzetting. Berwoutsmoer overstroomde en verdween onder een kleilaag in het veen. Toen het gors begon af te kalven, ontdekte historische vereniging De Motte deze oude nederzetting. De resten van twee boerderijtjes werden gevonden, net als een aantal woningstructuren.
Zowel de Virtual Reality-film, de opstelling over water en de expositie over Berwoutsmoer zijn mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!