Buitenplaats Oostergeest in Warmond
Schoolvoorbeeld van een buitenplaats.
De historische buitenplaats Oostergeest in Warmond is in de 17de eeuw ontstaan uit een boerderij. Op het landgoed zijn een koetshuis, historische moestuin, oranjerie en drie prieeltjes te vinden. Vanwege de compleetheid is Oostergeest het schoolvoorbeeld van een buitenplaats.
Oostergeest is zoals vele buitenplaatsen voortgekomen uit een boerderij, die werd verbouwd tot zomerverblijf voor vermogende stadsbewoners. In 1667 bevond zich al een herenhuis bij de boerderij, waar in de 18de eeuw een koepelkamer aan werd toegevoegd. In die tijd werd een Franse tuin met geometrische lijnen aangelegd. In de 19de eeuw werd het huis verbouwd en kreeg het een hogere gevel met schuifvensters. De tuinaanleg werd aangepast aan de Engelse landschapsstijl. Sindsdien is Oostergeest in grote lijnen hetzelfde gebleven.
Zowel het huis als het park zijn al ruim 150 jaar in bezit van dezelfde familie, die er tegenwoordig permanent woont. Oostergeest is het schoolvoorbeeld van een buitenplaats, waar naast het hoofd- en bijhuis, een koetshuis en drie prieeltjes te vinden zijn. Rondom het huis ligt een Engelse landschapstuin en een moestuin met fruitmuur en kassen, die nog voor een groot deel in gebruik zijn. De oranjerie voor het overwinteren van planten is in 2015 herbouwd. In het weiland voor Oostergeest grazen Lakenvelder koeien en elk jaar zijn er ooievaars op het ooievaarsnest.
Buitenplaats Oostergeest wordt particulier bewoond. Het huis is niet te bezichtigen. De tuin is tegen betaling toegankelijk. Toegangskaarten zijn te koop bij het huis.
Oostergeest is gefilmd in een reeks van verhalen over Hollands Buiten over het beheer en de beleving van buitenplaatsen in de Landgoederenzone. De films belichten bijzondere verhalen, vaak verteld door de ogen van bewoners en direct betrokkenen.
Landgoed Oostergeest wordt al vele generaties bewoond door dezelfde familie. Lucelle Leemans-Van Nispen vertelt hoe de familie in de oorlog plaats moest maken voor de Duitsers. Ook zien we Jan Tijsen, die jarenlang, net als zijn vader, tuinman was op het landgoed. Het tuinmansgezin mocht tijdens de oorlog wel op Oostergeest blijven.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!