Deze route is onderdeel van een serie die je meeneemt naar het vroegste verleden van het graafschap Holland, toen dat nog voor een groot deel uit moeras bestond en zeer dunbevolkt was. De tijd waarin de leiders van het land, de graven van Holland, hun macht door diplomatie en geweld steeds verder uitbreidden. De tijd waarin iedereen rooms-katholiek was en geloofde in wat de priester van de dorpskerk vertelde, maar ook de tijd waarin boeren, vissers, handelaars en ambachtslui bouwden aan een succesvolle ministaat aan de Noordzee.
Schieland, Schiedam, Schiebroek en Overschie. Bekende namen in zuidwestelijk Zuid-Holland, die allemaal verwijzen naar de Schie. Maar welke Schie wordt daarmee eigenlijk bedoeld? ‘De’ Schie lijkt niet te bestaan. We kennen een Delftse, een Delfshavense, een Rotterdamse en (natuurlijk) een Schiedamse Schie. Alleen die laatste, de natuurlijke waterloop, wordt in de bebouwde kom nog even simpelweg ‘Schie’ genoemd. Deze fietsroute laat je kennismaken met de middeleeuwse geschiedenis van dit bijzondere gebied. Tip: combineer deze route op zondag met een bezoek aan het Educatief Archeologisch Erf Masamuda in de Vlaardingse Broekpolder!
Download de fietsroute (PDF)
De routes zijn ontwikkeld door TGV Teksten en Presentaties in Leiden en kwamen tot stand in nauwe samenwerking met vrijwilligers van de AWN-afdelingen Helinium, Rijnstreek, Lek- en Merwestreek en historische vereniging Die Haghe. Zij fietsten, liepen en reden mee, lieten ons interessante plekken in Zuid-Holland zien en gaven ons inhoudelijke informatie. Het project kon worden uitgevoerd dankzij een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.
Deze route start en eindigt bij Station Schiedam Centrum.
Stationsplein Schiedam