Van 1795 tot 1813 was Nederland bezet door de legers Frankrijk. Onder het devies ‘vrijheid, gelijkheid, broederschap’ voerden ze oorlog in heel Europa, om aan alle landen dat nieuwe ideaal te brengen.
Naast goede dingen – nieuwe rechtspraak en de invoering van de burgerlijke stand – brachten de Fransen ook slechte zaken: de Nederlandse handel lag stil en veel koloniën waren bezet door de Engelsen. Maar het ergste was de ‘conscriptie’ (dienstplicht). Voor de oorlog van Napoleon tegen Rusland moesten in 1812 ook Nederlandse jongens per plaats worden ingeschreven als dienstplichtigen. De veldtocht zou rampzalig aflopen, omdat de Franse legers niet berekend waren op de Russische kou en ongebruikelijke strategieën van de Russen, die niet vreesden om heel Moskou te evacueren en zelfs in brand te steken, zodat de Fransen de stad niet effectief konden veroveren.
Hieronder is een pagina uit het register van dienstplichtigen uit Hazerswoude te zien. Velen van de hier genoemde mannen hebben het reis naar het ijskoude Rusland met de dood moeten bekopen.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
0 reacties