Ontdek de verhalen van Zuid-Holland

Wandelroute Atlantikwall Noordwijk

Deze wandelroute voert je langs resten van de Atlantikwall in het duinlandschap bij Noordwijk. De Atlantikwall was een verdedigingslinie die de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog langs de kust aanlegden om een invasie van de geallieerden te voorkomen. 

Noordwijk lag in het noordelijk deel van het zwaar verdedigde gebied rond de Rijnmonding bij Katwijk, de zogenaamde Stützpunktgruppe Katwijk. Dit was een groep van steunpunten die elkaar vuurondersteuning konden geven. De steunpunten bestonden onder andere uit geschutsstellingen, munitiebergplaatsen, loopgraven en verblijven voor de soldaten. Onderweg kom je langs resten van verschillende verdedigingswerken en krijg je een beeld van de omvang van de Duitse kustverdediging. Tip: combineer de route met een bezoek aan het Atlantikwall Museum Noordwijk.

Download de wandelroute (PDF). Er is ook een Duitse versie beschikbaar (PDF)

undefined

Praktische informatie
- Lengte: 3,6 kilometer
- Duur: Circa 1 uur
- Parkeren: Er zijn verschillende parkeergelegenheden in de buurt van het Atlantikwall Museum Noordwijk, waaronder parkeerplaats Wantveld, langs de Bosweg en de Northgodreef.
- Openbaar vervoer: bushalte Vuurtorenplein of Hoogwaak, buslijn 361, 90 en 20. 
- Horeca:Er zijn diverse horecagelegenheden in het centrum van Noordwijk en meerdere strandpaviljoenen aan het strand. 

De route is ontwikkeld door RAAP Archeologie in samenwerking met Warmerdam Cultuurhistorisch Onderzoek, het Atlantikwall Museum Noordwijk en Staatsbosbeheer en is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage vanuit de Erfgoedlijn Atlantikwall van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Noordwijk. 

Reacties

 1. anoniem

  Een zeer interessant patrimonium dat in Noordwijk mooi wordt ontsloten. Proficiat.

  13 april 2017

 2. anoniem

  Ik wil de wandeling morgen gaan lopen. Jammer dat er geen adressen worden genoemd waar kan worden geparkeerd. Dan had ik dit in mijn navigatie kunnen invoeren. Nu maar via google het adres van het museum opzoeken. Is natuurlijk te doen maar is wat omslachtig.

  14 april 2018

 3. Redactie

  Straatnamen voor de parkeerinformatie staan vermeld in zowel de routebeschrijving (PDF) als in de tekst. Was het een geslaagde wandeling?

  16 april 2018

Plaats reactie

Om spam te voorkomen, stellen wij u een eenvoudige vraag. Vult u alstublieft het antwoord hieronder in.