Weeskamer in Stadhuis in Delft
Wandelroute langs Delftse weeshuizen
Deze plek maakt onderdeel uit van de wandeling langs Delftse weeshuisen. Klik hier om terug te gaan naar de routepagina.
Al sinds de middeleeuwen heeft het stadsbestuur bemoeienis met de zorg voor weeskinderen. De burgemeesters, dan vier in getal, zijn zogenaamde oppervoogden van de wezen. Het uitvoerende werk laten zij over aan de Weeskamer.
Die Weeskamer bestaat uit drie weesmeesters en een secretaris. De Weeskamer heeft ook een ruimte in het stadhuis, links van de ingang. Als iemand sterft en minderjarige kinderen nalaat, moeten de overblijvende ouder en de familie van de overledene dit melden bij de Weeskamer. Die registreert de nagelaten boedel, om vast te leggen welk erfdeel de kinderen toekomt. Om erop toe te zien dat dit erfdeel niet wordt verkwist, benoemt de Weeskamer voogden. Dat zijn meestal familieleden. Als die er niet zijn of de voogdij niet op zich kunnen of willen nemen, benoemt de Weeskamer anderen, vaak notarissen.
De Weeskamer heeft dus alleen een toezichthoudende rol op de nalatenschap van de ouders. Dat duurt tot 1811. Dan wordt die rol overgenomen door de rechtbank.
Steek de Markt over, loop rechts van de Nieuwe Kerk over de Oude Langendijk, ga rechtsaf de Burgwal op, houd links aan en loop via de Beestenmarkt rechtsaf naar Stadsherberg de Mol op Molslaan 104.
Klik hier om terug te gaan naar de routepagina.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!