Hoek van Holland was in de oorlog één van de best verdedigde gebieden langs de kust en wie goed oplet ziet in het landschap nog tal van sporen uit de oorlog, zoals tankgrachten, observatieposten en tot woonhuis omgebouwde bunkers. De nieuwe fietsroute ‘Fietsen langs sporen van de Atlantikwall bij Hoek van Holland’ laat je kennismaken met het oorlogsverleden van Hoek van Holland.
Geschiedenis
Hoek van Holland maakte onderdeel uit van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die zich langs de kust uitstrekte van Noorwegen naar Spanje. Vanwege de strategische ligging werd het gebied door de Duitsers omgebouwd tot Festung, de hoogst mogelijke verdedigingsstatus. Dit had voor de lokale bevolking grote gevolgen. Het gebied werd tot Sperrgebiet verklaard en het dorp, ‘de oude Hoek’, werd met de grond gelijk gemaakt. De bewoners moesten vertrekken en elders een onderkomen vinden. Er werden zware kust- en luchtdoelbatterijen gebouwd, verschillende hoofdkwartieren en een dubbel landfront met tankgrachten.
Fietstochten
De fietsroute is ongeveer 30 kilometer lang en gaat langs sporen van de Atlantikwall, maar ook langs enkele gebouwen uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog, zoals Fort Hoek van Holland. Het uit 1881 stammende Fort had geen militaire functie tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Duitsers vestigden er een bakkerij in. Ook is er aandacht voor erfgoed uit de Koude Oorlog. In het Vinetaduin, genoemd naar de Duitse Marinekustbatterij Vineta, is nog een Troposcatter te zien, een radarverbindingsstation dat vanaf de jaren ’60 door de Amerikanen is gebruikt. Download de fietsroute (PDF)
De route is een initiatief van het netwerk Erfgoedlijn Atlantikwall. Deze Erfgoedlijn is opgestart door de provincie Zuid-Holland om samen met erfgoedinstellingen, gemeenten en ondernemers de Atlantikwall te ontwikkelen en beleefbaar te maken.
Heb je een tip voor een leuke of leerzame activiteit?
Je suggesties zijn welkom en helpen ons een mooi en gevarieerd aanbod van activiteiten te tonen. Dank voor je bijdrage!
Ontvang de laatste verhalen in je mailbox
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!