Vlaardingen ligt aan de Nieuwe Maas in het Rijnmondgebied. Al 6000 jaar geleden woonden er mensen op een rivierduin. De archeologische vondsten die men hier heeft gedaan zijn zo belangrijk dat de periode 3500-2500 v.Chr. ook in de rest van Nederland en België wordt aangeduid als de tijd van de ‘Vlaardingencultuur’. Ook rond het begin van de jaartelling was Vlaardingen bewoond. Daarvan getuigen de oudste dam van Noordwest-Europa (rond 175 voor Chr.) en een sluis (ca. 70-100 na Chr.).
Graven van Holland
Omstreeks het jaar 1000 ontwikkelde Vlaardingen zich tot de belangrijkste plaats in het jonge graafschap Holland. Bij de plek waar begin achtste eeuw al een kerk had gestaan, stichtte graaf Dirk III een grafelijk hof en bouwde hij een burcht. De grafelijke macht nam nog verder toe toen Dirk in 1018 bij Vlaardingen het keizerlijke leger versloeg dat de graaf wilde laten zien dat de keizer, niet hij, de ware autoriteit in het gebied was - zonder succes dus. Eind elfde eeuw begonnen de graven zelfs hun eigen munten te slaan. Rond het midden van de twaalfde eeuw begon men er in opdracht van een van de graven met de bouw van een immense tufstenen kerk.
Overstroming
Na de grote overstromingsramp die Vlaardingen op 21 december 1163 trof, werd de bouw van deze kerk gestaakt en nam de interesse van de Hollandse graven in Vlaardingen af. In 1273 kreeg Vlaardingen nog wel officieel stadsrechten, maar de stad groeide niet meer en behoorde rond 1400 tot de kleinere Hollandse steden.
Van haringstad tot industriestad
Op 2 juni 1574 werd Vlaardingen opnieuw door een grote ramp getroffen: watergeuzen legden in opdracht van Willem van Oranje de stad in as, zodat de oprukkende Spanjaarden zich er niet konden verschansen. In de zeventiende eeuw groeide de haringvloot uit tot de grootste ter wereld.
Eind negentiende eeuw liep de visserij terug en kwam de industrie in het kielzog van Rotterdam tot bloei. Na de Tweede Wereldoorlog groeide Vlaardingen explosief. Hoewel er plannen waren om te komen tot een stad met maar liefst 120.000 inwoners, bedraagt het aantal inwoners anno 2007 ruim 72.000.
Neem ook eens een kijkje op de webpagina's van de Slag om Vlaardingen, het Stadsarchief, de Geschiedenis van Vlaardingen, de Historische Vereniging Vlaardingen en het Museum Vlaardingen.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
3 reacties
Oude twist: mijn echtgenoot (van oorsprong Schiedammer !) Weigert te geloven dat Vlaardingen tot het Den Haag van regenwoordig had kunnen uitgroeien ...
Vlaardingen is NIET gelegen aan de Maas maar aan Het Scheur!
De rivier Scheur begint pas bij km-paal 1013, halverwege de Maasboulevard. Dus Vlaardingen ligt inderdaad gedeeltelijk aan de Nieuwe Maas. KM-paal 1013 geeft aan de afstand van de (bevaarbare) Rijn vanaf Zwitserland.