Praetorium Agrippinae in Valkenburg
Ga mee op tijdreis naar het Romeinse Valkenburg
In Valkenburg heeft een Romeins castellum (fort) gelegen met de naam Praetorium Agrippinae. Het fort lag op de plaats van het huidige centrum. Vooral tussen 1941 en 1953 is de plek uitgebreid onderzocht, onder leiding van archeoloog A.E. van Giffen, waarbij een grote hoeveelheid vondsten werd gedaan.
Dit alles kun je op een realistische manier beleven op je mobiel, tablet of laptop/computer. Zorg ervoor dat je scherm gekanteld is op mobiel of tablet en ga mee terug de tijd in. Wil je het liever op een groter scherm zien? Op je computer of laptop kun je de details nog beter zien.
Ga mee op tijdreis naar Praetorium Agrippinae!
In Valkenburg zijn zeven castella boven op elkaar gevonden. Zes waren van hout en de laatste van steen. De Romeinen bouwden het eerste fort in 39 of 40 na Chr. Dit gebeurde tijdens de regering van keizer Caligula. De naam Praetorium Agrippinae verwijst waarschijnlijk naar de moeder van de keizer, Agrippina. Rond 180 na Chr. werden de verdedigingswerken en de principia, het hoofdkwartier, in steen gebouwd.
Ergens tussen 240 en 275 trok het leger zich terug en verliet het het fort. In de 4de eeuw is het toch weer in gebruik geweest. De bouw en reparaties van twee graanschuren binnen de muren in die periode geven aan dat Valkenburg nog functioneerde, als opslagplaats en misschien ook wel als militaire basis. Een verband met Katwijk, de Brittenburg, ligt voor de hand.
De locatie van het Romeinse castellum in Valkenburg. Bekijk hieronder hoe de locatie eruit heeft gezien.
Romeins castellum in Valkenburg 2235 TT ValkenburgJulia Chorus heeft de productie inhoudelijk begeleid, met medewerking van Herman Dijkhuizen en Henk Imthorn (Torenmuseum, Oud-Valkenburg), Jappe Smits en Erik Vegt (werkgroep De Romeinen van Valkenburg), Dik Parlevliet, Marie-France van Oorsouw; Niels van den Berg en Olav Reijers (The Missing Link).
Fotografie door Dennis van Duijn (O Kijk!).
TimeTravel Valkenburg is mede mogelijk gemaakt dankzij The Missing Link, Erfgoedhuis Zuid-Holland, provincie Zuid-Holland en de gemeente Katwijk, in het kader van het programma Erfgoedlijn Limes.
Je suggesties zijn welkom en helpen ons de meest bijzondere plekken te delen met ons publiek. Dank voor je bijdrage!
Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe publicaties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!