In 1966 werden de kernen Oude-Tonge, Den Bommel, Ooltgensplaat en Achthuizen samengevoegd tot de gemeente Oostflakkee. Inmiddels maken alle plaatsen op Goeree-Overflakkee deel uit van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee. De plaatsjes van Oostflakkee hebben echter een lange geschiedenis.
Oude-Tongen
Oude-Tonge werd in 1348 gesticht. De grote dorpskerk biedt al sinds de Reformatie plaats aan de protestanten. In Oude-Tonge zijn echter altijd vrij veel katholieken blijven wonen. Lange tijd werd er her en der gekerkt, totdat in 1759 een eigen kerkje kon worden gebouwd. In 1897 werd een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van Jos Cuypers. Even buiten het dorp ligt de Watersnoodbegraafplaats. Bij de Watersnoodramp van 1953 kwamen 305 inwoners van Oude-Tonge om het leven. In een dijk is toen een massagraf gemaakt waar de overledenen een laatste rustplaats kregen.
Den Bommel
Het dorp Den Bommel heeft een achtkantige kerk, waarvan op 18 maart 1647 de eerste steen is gelegd. Het is de eerste nieuwgebouwde protestantse kerk op het eiland. De andere oude dorpskerken zijn oorspronkelijk gebouwd als rooms-katholieke kerk. Over de oorsprong van de plaatsnaam Den Bommel lopen de meningen uiteen. Het heeft in ieder geval niets te maken met Ollie B. Bommel. Toch staat in dit dorp een standbeeld van deze ‘heer van stand’, geschonken door een studentenvereniging.
Ooltgensplaat
Ooltgensplaat was vroeger strategisch gelegen met aan de andere zijde van het Volkerak Willemstad. Bij Ooltgensplaat ligt daarom het Fort Prins Frederik, dat dateert uit 1811-1813. Het heeft al lang geen militaire functie meer. Bij de haven staat het fraaie raadhuis uit 1616 opgetrokken in renaissancestijl. De Nederlands hervormde kerk is gebouwd in 1847 op de fundamenten van een oudere kerk, die door achterstallig onderhoud in verval was geraakt.
Achthuizen
Nabij Ooltgensplaat ligt het buurtschap Achthuizen, een katholieke enclave op het overwegend protestantse eiland. Met name mensen uit Brabant vestigden zich hier. In het midden van de negentiende eeuw groeide het uit tot een klein dorpje, compleet met kerk, korenmolen, eigen begraafplaats en een klooster waar de kinderen naar school gingen.
Kijk ook een op de websites van Rotterdamse Tram Maatschappij, de Motte, het Streekmuseum, het Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee of Streekarchief Goeree Overflakkee.
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
0 reacties