Alblasserdam ligt in het westen van de Alblasserwaard. Ten westen van het gelijknamige dorp stroomt de Noord, één van de drukst bevaren rivieren van Europa. Binnen haar gemeentegrenzen liggen geen andere kernen, behalve een klein gedeelte van Kinderdijk.
Melis Stoke, een klerk in dienst van Floris V, maakte voor het eerst melding van een gemeenschap van boeren rond de oevers van de Giessen en de Alblas. In 1277 liet deze graaf een dijk aanleggen rond de boerderijen, die door alle boeren tezamen zou worden onderhouden. Toch zou het later rond de dijk ontstane dorp nog meer dan eens natte voeten krijgen: tussen 1350 en 1821 liepen delen van de Alblasserwaard meer dan dertig keer onder water.
Scheepvaart en industrie
Alblasserdammers leefden aanvankelijk van de landbouw, maar kregen gaandeweg steeds vaker emplooi in de werven aan de Noord, waar zeil- en later ook stoomschepen werden gebouwd. In de twintigste eeuw liep de scheepsbouw sterk terug, werkloosheid en armoede achterlatend. De bouw van een brug over de Noord (1939) doorbrak het isolement van de Alblasserwaard en betekende een verandering ten goede. In het kielzog van de bruggenbouwers volgden industriëlen, die onder andere een grote staalfabriek in het dorp vestigden.
Tweede Wereldoorlog
In de meidagen van 1940 werd strijd geleverd om de brug over de Noord. De Duitsers bombardeerden het dorp om de weerstand van de Nederlandse verdedigers te breken, waarbij het historische centrum zwaar werd beschadigd. In 1945 werd het weer gebombardeerd, ditmaal door de geallieerden die de lokale zuurstofproductie ten behoeve van de verwoestende V2-raket wilden saboteren.
Watersnoodramp Alblasserdam
In 1953 hield ook de Watersnood huis in het dorp. Dankzij nieuwe dijken, sluizen en een waterkering vormt het water echter geen bedreiging meer. Tegenwoordig is Alblasserdam een industriestad, ontsloten door een in 1992 aangelegde tunnel onder de Noord.
Meer informatie over de geschiedenis van Alblasserdam vind je op:
www.regionaalarchiefdordrecht.nl
www.hvwa.nl
www.alblasserwaard-genealogie.nl
Plaats een reactie
Heb jij een verhaal over de Zuid-Hollandse geschiedenis?
Welk verhaal mag volgens jou niet ontbreken op deze website? Deel je verhaal of tip met de redactie! Lees de voorwaarden en tips voor het schrijven van een verhaal.
1 reacties
In de aanhef staat: één van de drukst bevaren - dat moet zijn: een van de... Het lijkt verder alsof de werven van scheepsbouwer Smit pas na de bouw van de brug kwamen, maar die waren er al een eeuw eerder. Alblasserdam is geen industriestad. Wel heeft Alblasserdam veel industrie, die is gehuisvest op een aantal bedrijventerreinen aan de rand van het dorp.